eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tízből egy migráns megy el orvosi vizsgálatra

A Magyarországon átvonuló migránsok nem egészen 10 százaléka esik át egészségügyi szűrésen - tájékoztatta az InfoRádiót az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a múlt heti adatokról szólva elmondta: találtak HIV fertőzötteket, szifiliszeseket és rühes embereket is.

"Azok közül, akiket az orvosok valamilyen szűrővizsgálatra utalnak, hogy megállapítsák, van-e bármilyen járványügyi, egészségügyi kockázata a jelenlétüknek, nagyon kevesen mennek el a szűrésekre" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az InfoRádiónak.

"Kevesebb mint 10 %, aki megjelenik, és a töredék részük megy vissza a vizsgálati eredményekért" - tette hozzá az államtitkár.

Sokan nem működnek együtt az egészségügyi hatóságokkal, ennyiben a saját egészségüket is veszélyeztetik, illetve az európai uniós polgárokét is. Összességében az egészségügyi intézményrendszerben 27 435 alkalommal jártak orvosnál az illegális bevándorlók, elsöprő többségben férfiak. Az elmúlt héten is többféle pozitív eredmény jött ki a szűrővizsgálatokon: volt négy HIV-fertőzés, 3 szifilisz, szintén 4 hepatitisz B, 1 hepatitisz C és két rühösség, de sokszor fordult elő a tetvesség is.

"A bevándorlók egészségügyi vizsgálatára és szűrésére, többféle forrásból, eddig körülbelül 250 millió forintot költöttünk" - mondta az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×