eur:
393.76
usd:
365.41
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre több európai országból keresik a minőségi magyar káposztaféléket

Egyre több európai országból keresik a minőségi magyar káposztaféléket, a szakemberek a belföldi - egészségtudatosabb - fogyasztás élénkülésére és a támogatási rendszer ösztönző hatására is számítanak a jövőben, ami új lehetőséget teremt a magyar gazdaságok számára - hangzott el a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország ócsai szakmai rendezvényén szombaton a cég közleménye szerint.

Magyarországon évek óta mintegy 5 ezer hektáron termelnek fejeskáposztát, kelkáposztát, brokkolit és karfiolt. Az idén a termőterület körülbelül 10 százalékkal csökkent, mert az elmúlt évek egyre rosszabb eredményű termelése nyomán több gazdálkodó más növények termesztésébe fogott. A fejes-, kel-, vöröskáposzta, a karfiol és a brokkoli termőterülete egyaránt mérséklődött, az egyedüli stabil vagy enyhén növekvő termék a karalábé a termékcsoportban - idézi a közlemény Antal Gyulát, a cég zöldség kampánymenedzserét.

A szakember megjegyezte, hogy egész Európában mérséklődött a termelés volumene a jövedelmezőség csökkenése miatt. Az extrém nyár pedig az északabbra lévő - hagyományos káposztatermelő - országokban is gondot okozott. Ennek nyomán sok nagy európai kereskedőház Magyarországon is keresi a jó minőségű árut, amire a prémium kategóriától eltekintve az elmúlt években nemigen volt példa - tette hozzá.

A Syngenta adatai szerint a termelői árak egész évben magasabbak voltak az előző évinél, és bár ebben is volt hullámzás, de összességében jobb kondíciókkal adhatták el az idén a gazdák a terményeket.

A közleményben kitérnek arra, hogy az új támogatási rendszer a szabadföldi zöldségtermelést is többletforrásokkal látja el az idei évtől, aminek pozitív hatása lassan érezhetővé válik. Piaci oldalról pedig az egészségtudatos fogyasztói magatartás terjedése segíthet növelni a káposztafélék értékesítését, hasonlóan a többi zöldségféléhez.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×