eur:
393.08
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Egyentanítás helyett személyre szabott foglalkozásra van szükség

Ingerszegény környezetet jelent az iskola a csillogó szemű kisdiáknak, ha úgy érkezik az óvodából, hogy már tud írni és olvasni - véli az InfoRádió által megkérdezett klinikai és nevelés lélektani szakpszichológus. Gyarmathy Éva szerint nekik külön feladatokat kell adni az intézményben, de a pedagógiai módszerek erre, az egyénre szabott tanítás felé haladnak.

"Sajnos ezeknek a gyerekeknek, nem kevesen vannak, az iskola lényegében egy ingerszegény környezet, ahol nem tanul semmit, az idejét viszont elveszik, egy idő után jönnek a viselkedésproblémák, hiszen unatkozik, valamit keres. Az nem baj, hogy tud a gyerek írni-olvasni, az a baj, ha ezt az iskola nem tudja kezelni" - hangsúlyozta a klinikai és nevelés lélektani szakpszichológus.

Gyarmathy Éva hozzátette: "a szülőnek mindenképpen fel kell hívnia a tanító figyelmét arra, mit tud a gyerek és közösen kell megoldást találni, hogy mit csináljon, olvasson, rejtvényt fejtsen például."

"Vannak olyan programjaink, amelyekben átütő tehetségű, kiemelkedő fejlődésű gyerekeknek azt vezettük be, hogy nem az iskolába megy, hanem akár csak otthon a saját szintjén tevékenykedhet, ezen a napon legalább nem ingerszegény környezetben van" - jelezte a klinikai és nevelés lélektani szakpszichológus.

"Az elsős, csillogó szemű kisdiákok hetedikre-nyolcadikra már nem szeretnek iskolába járni, sőt a tanulást is sikerül megutáltatni velük, pedig az természetes tevékenység a gyerekek és a felnőttek életében is. Ennek az az oka, hogy az iskolát az átlagra találták ki, de a legtöbb gyereknek nem az, nem úgy, nem azon a szinten kellene a tanulás, ahogy azt az iskola adja. Ez egyre inkább ki fog derülni, nem sokáig lehet így csinálni, a gyerekek egyre többet fognak tudni, a digitális világban az érdeklődésüket ki tudják elégíteni. Egyre többfélébbek a gyerekek, sokféle tudással érkeznek az iskolába, nem lehet egyentanítást csinálni, sokkal inkább egyénre szabottságra van szükség. Nem egyéni tanításra, hanem olyan anyagokat kell adni, amelyek egyénre szabottak. Az iskolának fel kell nőnie a feladathoz, észre kell vennie, hogy a gyerekek - ahogy eddig is - egyre sokfélébbek, nem lehet a figyelmüket ugyanazzal anyaggal lekötni" - fejtette ki Gyarmathy Éva.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×