Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felmérés a mindennapos testnevelés hódmezővásárhelyi tapasztalatairól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszútávú felmérés igazolja a Hódmezővásárhelyen tíz éve bevezetett mindennapos testnevelés egészségügyi előnyeit: az iskolából kilépő korcsoportban csaknem felével csökkent a későbbi stroke és negyedével az infarktus kockázata - közölte a program vezetője az MTI-vel.

Havasi Katalin, a hódmezővásárhelyi önkormányzat egészségügyi tanácsadója emlékeztetett arra: 2005-ben a városban - az országban elsőként - valamennyi általános és középiskolában bevezették a mindennapos testnevelést, amelyhez új szemléletű szív- és érrendszeri szűrővizsgálatot kapcsoltak, hogy nyomon kövessék a rendszeres testmozgás hatásait.

Évente kétszer, egységes módszertannal mérték fel a diákok edzettségét, fejlettségét, valamint a fizikai terhelés pulzusra és vérnyomásra gyakorolt hatását 2005 és 2015 között, emellett az egyéni kockázatok szűrése is megtörtént.

A tíz év alatt elvégzett 59 ezer felmérés adatainak elemzésével megállapítható, hogy a komplex program nyolcszor nagyobb - átlagosan 8-12 higany-milliméteres - vérnyomáscsökkenést eredményezett, mint az iskolai mozgásprogramok nemzetközi átlaga.

Valamennyi korcsoportban, mindkét nem esetében növekedett a diákok izomereje, és javult rugalmasságuk, állóképességük is. Az elhízással kapcsolatban is jelentős eredményeket sikerült elérni: miközben az OECD-országokban ebben az időszakban jelentősen nőtt a túlsúlyosok aránya, Hódmezővásárhelyen tíz éve stagnál, illetve csekély mértékben csökken. Miközben magyar átlagban minden negyedik gyerek túlsúlyos, a dél-alföldi városban csak minden hatodik.

A kedvező változásoknak köszönhetően - a szakirodalmi adatok szerint - a Hódmezővásárhelyen élő fiatalok 40-60 százalékkal kisebb stroke- és 24-28 százalékkal kisebb infarktuskockázattal kezdik a felnőttkorukat. Az eredményhez hozzájárul a terheléses szűrővizsgálat is, amely lehetővé teszi számos probléma korai felismerését, ezzel a szövődmények megelőzését - hangsúlyozta a szakember.