A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni - a nap hírei

Infostart
2015. október 3. 18:18
A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.Az uniós külső határok közös megvédését sürgette a német kancellár. Ismét ellenőrzik az autósokat az osztrák hatóságok hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelési pontnál.

A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni - mondta New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján elmondott felszólalásában egy ötpontos cselekvési tervet terjesztett elő. Nemzetközi fellépéssel kell megoldani a migrációs válságot, stabilizálni kell a közel-keleti és észak-afrikai válságövezeteket, befogadói világkvótákat kell bevezetni, amelyből a vezető hatalmaknak is ki kell venniük a részüket, növelni kell az ENSZ békefenntartó szerepét és teljesíteni kell a világszervezetnek a fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseit. Hangsúlyozta: az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, és a szíriai válság politikai rendezése érdekében szükség van a minél szélesebb körű összefogásra, a transzatlanti szövetség és Oroszország együttműködésére.

Az uniós külső határok közös megvédését sürgette a német kancellár. Angela Merkel szokásos hétvégi videóüzenetében azt mondta: csak így válhat rendezetté a bevándorlás Európába. Úgy fogalmazott: globális kihívásról van szó, amellyel csak az Európai Unió részvételével lehet megbirkózni. Hozzátette: felelősséget kell vállalni azokért az országokért, amelyekben kialakultak a menekülthullámot kiváltó okok, vagy ahol nagyon sok a menekült, mint például Libanonban, Jordániában és Törökországban. Hozzátette, hogy Ankarával már el is kezdődtek a tárgyalások a görög-török uniós külső határ ügyében.

Több mint 3 és fél millió euró uniós támogatást kér az Emberi Erőforrások Minisztériuma Brüsszeltől a kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek megfelelő színvonalú elhelyezéséért és ellátásáért. A pályázat részeként további 144 állami férőhelyet lehet létrehozni. A tájékoztatás szerint a magyar gyermekvédelem felkészült az érintett gyermekek fogadására és ellátására. Azt is hangsúlyozza: Magyarország várhatóan 200 millió eurót költ a migránshelyzet kezelésére az adófizetők pénzéből idén, miközben az Európai Unió erre a célra csupán 7 millió euró támogatást nyújtott Magyarországnak.

Újraavatták a Vereckei-hágóról az 1960-as években eltávolított millenniumi emlékművet az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Kövér László, az Országgyűlés elnöke feladatnak nevezte, hogy Magyarország a 21. század eleji nagy európai átrendeződésének ne vesztese, hanem lehetőség szerint nyertese legyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden síremlék méltó az utókor tiszteletére. Lázár János Keszthelyen, a Festetics család 1925-ban emelt mauzóleumának felújítást követő ünnepségén arra emlékeztetett, hogy a második világháború után eltelt 70-80 évben nem volt szokás megadni a tiszteletet a sírkerteknek, pedig sokat elárul az országról, hogy milyen állapotban vannak ezek a helyek. A Miniszterelnökség 175 millió forintos támogatást adott a felújításra.

Jó példája kormány településfejlesztési, vidékfejlesztési politikájának az a turisztikai fejlesztés, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban megvalósult - mondta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor szerint mintaszerű az a program, amely Harsányban megvalósul, a településen a helyi értékeket őrzik, gyarapítják. Kijelentette: itt egyaránt jelen van a gasztroturizmus, a lovas-turizmus, a gyógyászati turizmus, a start munkaprogramnak köszönhetően pedig a település önellátóvá vált több termékből.

Az LMP szerint azonnali energiapolitikai fordulatra van szükség. Az ellenzéki párt úgy véli, ellenkező esetben tartóssá válik az az állapot, hogy a jövedelmükhöz képest a magyarok fizetnek a legtöbbet az otthoni energiafelhasználásért. Megjegyezte: hiányzik a lakossági beruházások támogatása, pedig az Európai Bizottság kifejezetten bátorította a hasonló projektek beiktatását, és 450 milliárd forint értékben pályázni is lehet energiahatékonysági fejlesztésekre.

Ismét ellenőrzik az autósokat az osztrák hatóságok hegyeshalom-nickelsdorfi határátkelési pontnál - hangzott el az M1-en . A tudósítás szerint a személyautókat és a furgonokat is ellenőrzik, utóbbiakat félreállítják és a rakterüket is átvizsgálják. A beszámolóból kiderült, hogy 3-4 hete nem volt ilyen szigorú határellenőrzés, az utóbbi időben csak szúrópróbaszerűen igazoltattak. Alig negyed óra alatt több kilométeres torlódás alakult ki az autópálya Ausztria felé vezető oldalán.