eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György

Sokan sportot űznek a gáz- és áramlopásból - lapszemle

Katonai bázist hoz létre a NATO Székesfehérváron - tudta meg a Magyar Idők. A Portfolio szerint úgy kell az áfacsökkentés az ingatlanpiacon, mint egy falat kenyér.

Szeptember végéig harminchárman kaptak összesen 91,5 millió forintos kártérítést a vörösiszap-károsultak közül abból a 400 millió forintos keretből, amelyet februárban különített el a kormány erre a célra - közölte a Magyar Nemzet a Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján. Eddig egyébként összesen hatvanan fordultak a szervezethez és csak egyetlen egy kérelmet utasítottak el.


Katonai bázist hoz létre a NATO Székesfehérváron - tudta meg a Magyar Idők. Magyarország már az év elején megtette felajánlását, a védelmi miniszterek jövő heti brüsszeli találkozóján azonban döntenek is a parancsnoki központról. A NATO 5000 fős, modern katonai eszközökkel ellátott gyors reagálású erejét irányítani és fogadni képes bázisok létrehozásáról már határoztak a balti államok, Lengyelország, Románia és Bulgária esetében.


Egyre több zebegényi üdülőtulajdonos életét keseríti meg a túlszaporodott vaddisznóállomány - írja a Népszabadság. Az ma már csak a kisebb gondja a telektulajdonosoknak, hogy az állatok feltúrják a kerteket: volt, akire rátámadt a malacait féltő koca.


Az Indexen arról olvashatnak, hogy Visonta közelében hamarosan termelésre fogják hazánk legnagyobb naperőművét. Az eddig üzembe állított fél megawattos napelemparkok után a Mátrai Erőmű Zrt. 15 megawattos létesítménye valódi szintugrást jelent. Bár a beruházás eredményeként 2014 végéhez viszonyítva 20 százalékkal nő a beépített napelem-kapacitás Magyarországon, lemaradásunk a világ élvonalához és a környező országokhoz képest óriási marad.


Egyre szűkül a pesti dugódíj belső köre, ám ettől még tömegek fizethetik a sarcot - olvasható a Népszabadságban. A mostani tervek szerint a kiskörúton belül autózóknak kellene dugódíjat fizetniük 2016-tól, kivéve, akik az Erzsébet hídra tartanak, de a belső díjfizető zóna az I. kerület nagy részére is kiterjedne.

Több ezer gyermeket veszélyeztethetett egy közétkeztetésért felelős cég, amelynek ceglédi főzőkonyháján kétszázötven kilogramm ismeretlen eredetű terméket talált a közelmúltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága - írja a Magyar Idők. A telephelyen végzett ellenőrzéskor higiéniai hiányosságokat is feltárt a hatóság, amely lefoglalta és megsemmisítette a negyed tonna tisztázatlan származású terméket.

A repülőtereken vagy a bíróságokon már alkalmazott fémdetektoros kapu, a csomagok átvilágítása, zárttá tett vasútállomások - ezekre a lépésekre is szükség lehet a vasútbiztonság érdekében, ha az uniós közlekedési miniszterek a jövő héten elfogadják az erről szóló kezdeményezést - közli a Magyar Nemzet. A Vasutasok Szakszervezeténél hallottak a tervekről, de szerintük ezek itthon szinte kivitelezhetetlenek és inkább a vasútőrök számát kellene növelni.

Az Index szerint egy hatvankét éves magyar a világ legjobb szkanderese. Józsa Mihály a 60 év felettiek korosztályában, a 75 kg-os súlycsoportban jobb kézzel szerzett világbajnoki címet a Kuala Lumpurban rendezett szkander világbajnokság szerdai versenynapján. A magyar indulók emellett egy negyedik helyet szereztek a rangadón.



A Napi.hu-n arról olvashatnak, hogy nem sikerült megmenteni a Transzaero orosz légitársaságot. A tárgyalások résztvevői után az orosz kormány is jóváhagyta tegnap a csődeljárás megindítását - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Egy hónappal ezelőtt még arról lehetett olvasni, hogy Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot vásárolhatja meg 1 rubelért a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transzaero részvényeinek 75 százalékát plusz egy részvényt.

A Portfolio szerint úgy kell az áfacsökkentés az ingatlanpiacon, mint egy falat kenyér. A lakásfejlesztők már évek óta lobbiznak az újlakásokat terhelő áfa csökkentéséért, hogy végre beindulhassanak az építkezések, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig tegnapi nyilatkozatában vetette fel az áfacsökkentés lehetőségét. A portál ingatlanpiaci szakértőket kérdezett arról, hogy miért van szükség az intézkedésre és milyen hatása lehet.

A pénzcentrum.hu szerint habár Lagzi Lajcsi ügye hatalmas port kavart a médiában, a 100 milliós kár mégis eltörpül a Magyarországon éves szinten ellopott áram- és gázmennyiség mellett. A hazai szolgáltatók tapasztalatai azt mutatják, idehaza sokan sportot űznek az illetéktelen vételezésből. Sokakat a brutális kötbér, az esetleges rendőrségi eljárás és az életveszély sem tart vissza.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×