Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schäuble: nem szabad "sarokba állítani" Magyarországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzeti szuverenitás egy részének közösségi szintre emelésén alapuló új menekültügyi rendszert kell kidolgozni az Európai Unióban, Magyarországot pedig nem szabad "sarokba állítani" - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki lapinterjúban. Csehország a szolidaritása jegyében több mint száz katonát és rendőrt küldhet Magyarországra, a schengeni határ védelmére.

Schäuble, az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU egyik legtekintélyesebb politikusa a Die Welt című német lapban megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy olyan "rendet" kell kialakítani, amelyben az államok a "nemzeti felelősség" bizonyos részeit feladják Európa javára. Erre azért van szükség, mert "nemzetállami szinten csaknem tehetetlenül állunk a globalizációval szemben".

Erre példa a "menekültválság, ez is gyorsabban indít majd minket közös cselekvésre Európában... Uniós szinten szabályozott menedékjogra és menekültpolitikára van szükség, méghozzá gyorsan!" - mondta Wolfgang Schäuble.

Ennek a politikának választ kell adnia arra a kérdésre, hogy miként lehet a külső határokon is szabályozni a belépést az EU-ba úgy, hogy "továbbra is nagylelkűen befogadunk menekülteket", de "nem sodorjuk magunkat olyan helyzetbe, amelyben Európa tönkreteszi saját magát" - tette hozzá a német pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy "ellenőrizni kell a belépést Európába".

"Az európai külső határokon dől el az a kérdés, hogy sikerrel kezeljük-e a menekültek és gazdasági bevándorlók beáramlását" - mondta Wolfgang Schäuble. Gyors és hatékony megoldásokra van szükség - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, nem helytálló-e Angela Merkel kijelentése, mely szerint a menedékjog nem ismeri a felső határ fogalmát, a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kancellárnak meg kellett tennie ezt a kijelentést, különben előfordulhatott volna, hogy az alkotmánybíróság az alaptörvény tiszteletére inti.

Az uniós menedékjog kialakítása nem lesz könnyű, de gyorsan el kell végezni a munkát, "nem évek, hanem hónapok" alatt. A legelső lépésben pedig ellenőrzés alá kell vonni a menekültáradatot, mert a helyzet súlyos, és akár még súlyosabb is lehet.

A tagállamok hajlandósága különböző mértékű, ezért ismét elő kell venni a kétsebességes Európa gondolatát - tette hozzá Wolfgang Schäuble. Szerinte az EU működéséről szóló szerződés módosítása nélkül ki lehet alakítani egy új menekültügyi rendszert, és a kezdeményezéshez Németország mellett Franciaország, Olaszország biztosan csatlakozik majd, és "remélhetőleg" Görögország is.

"Természetesen a kelet-európaiakkal is beszélni kell, és nem szabad Magyarországot mindig a sarokba állítani" - mondta a német pénzügyminiszter. Hozzátette: "a magyaroknak kell viselniük a Schengen-rendszer külső határára nehezedő nyomást".

Milan Chovanec cseh belügyminiszter bejelentette: "magyar partnereinktől felkérést kaptunk a rendőreink, technikánk, katonáink bevetésére a schengeni határok védelmére". A négy visegrádi ország belügyminiszterei október 8-án Luxemburgban találkoznak és megvitatják a témát. Leszögezte: Csehország lehetőségei szerint kész eleget tenni a magyar kérésnek. Megegyezés esetén a cseh katonák és rendőrök kiküldése nagyjából két héten belül megkezdhető, és akár néhány hónapot is eltölthetnek Magyarországon.

Hozzátette, hogy további néhány száz embert Szlovákia és Lengyelország is küldhet közösen a magyar határra, amely az Európai Unió külső határa is.

Horvátországba eddig 97 367 migráns érkezett, számuk a hét végére elérheti a százezret - közölte Ranko Ostojic horvát belügyminiszter. A kelet-szlavóniai sátortáborban jelenleg valamivel kevesebb mint kétezer ember van, akiket folyamatosan szállítanak a tovarniki vasútállomásra, ahonnét vonattal viszik őket tovább a magyar határra.

Victor Ponta román miniszterelnök a civil társadalom támogatását kérte a Romániába más uniós országokból átirányítandó menedékkérők integrálásához. Nem fenyegeti katasztrófa az országot, "nem kell a határokra vezényelni a hadsereget", mert Románia toleráns ország, de "ha válság fenyegeti Európát", szolidaritást kell tanúsítania - mondta.

Romániának - eredeti, 1800 fős felajánlásánál lényegesen több - csaknem ötezer menedékkérőt kell átvennie Olaszországtól és Görögországtól.

Nem csökkent látványosan a migránsnyomás a macedón-szerb határon, Presevóba még mindig ezrek érkeznek naponta - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió. A tudósítás szerint az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezren haladtak át a településen felállított befogadóközponton, ahol regisztrálták őket. Egy nappal korábban ennél valamivel több, négyezer migránst jegyeztek fel.

A menekültválság miatt nyolc nappal, október 12-ig meghosszabbították a München és Salzburg közötti vasúti járat felfüggesztését - közölte az osztrák vasúttársaság.