eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tárki: minden ötödik magyar szerint nagyon bonyolulttá vált a világ

A Tárki szerint összefügg a politikai aktivitás hiánya és az anómia, vagyis a szabályok fellazulásának, az értékrend elvesztésének és az orientáció hiányának az érzése - mondta el az InfoRádiónak Sík Endre szociológus. A választáson való részvétel és a pártszimpátia, valamint a világnézet és az értékrend közötti összefüggés részletesebb vizsgálatát a Magyar Tudományos Akadémia kutatása tette lehetővé.

"Az anómia olyan jelenség, ami általában a szabályok fellazulásáról, az értékrend elvesztéséről, az orientáció hiányáról szól. Ennek egyik eleme - amit sokan megélünk - hogy ahhoz, hogy előbbre jusson az ember, néha meg kell szegnie a szabályokat. Ezek közé tartozik például hazudni az önéletrajzban, vagy éppen egy ellenfelet a főnök előtt beárulni" - magyarázta Sík Endre.

"Mindenesetre ezzel a szemlélettel a lakosságnak hét százaléka ért teljes mértékben egyet és 16 százaléka teljes mértékben elutasítja, e két szélsőség között helyezkedik el tehát a lakosság túlnyomó része" - ismertette a szociológus.

"A Tárki munkatársa beszámolt arról, hogy pártpreferencia alapján is vizsgálták ezt a hozzáállást.

"A kutatásból kiderült, hogy a Fidesz is és méginkább az MSZP nagyon erőteljesen elutasítja ezt, a Jobbik körében az anómia átlagos. Viszont a Jobbik szimpatizánsai körében magasabb az aránya az átlagosnál azoknak, akik nyíltan vállalják, hogy ez egy elfogadható viselkedésmód" - számolt be" - számolt be Sík Endre.

Elmondta, hogy vizsgálták a kitaszítottság, az elveszettség, illetve az értéktelenség érzetét is a választáson való részvételi hajlandóság szerint.

"A lakosság tizede érzi úgy, hogy kitaszítja őt a társadalom és majdnem minden ötödik magyar úgy érzi, hogy nagyon bonyolulttá vált a világ és nem találja ebben a helyét. A pártpreferenciát tekintve ebben nincsenek különbségek. Viszont az, hogy valaki ma - tehát két választás között, szinte félidőben - azt mondja, hogy biztosan nem megy el szavazni, tehát teljesen úgy érzi, hogy elidegenedett a politikától, nagyon erőteljesen összefügg az anómia mindhárom jellemzőjével. Tehát azokat, akik úgy érzik, hogy csalódtak a politikában, azokat jó eséllyel ugyanazoknak az embereknek a körében találjuk, mint azokat, akik kitaszítottnak, elveszettnek vagy értéktelennek érzik magukat" - mutatott rá a szociológus.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×