eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kontrát Károly: működik a hármas határvédelem

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint működik a hármas határvédelem, a magyar-szerb határon átkelni próbáló migránsok száma a szeptember 14-einek alig egy százalékára esett vissza.

Kontrát Károly szerdán Várpalotán azt mondta: a szeptember 15-étől lezárt magyar-szerb határszakaszon szerdán 81 határsértőt fogtak, ez kevesebb mint egy százaléka a szeptember 14-én a határt átlépő 9830-nak. Úgy fogalmazott: ez azt mutatja, hogy működik a hármas határvédelem, amely a fizikai akadály mellett a törvények szigorításán, valamint a határvadász szakaszokkal és katonákkal megerősített rendőri erőkön alapul.

Az államtitkár elmondta, szerda éjfélig 291 618 illegális határátlépőt fogtak el Magyarországon. Közülük a magyar-szerb határszakaszon 203 380, a magyar-horvát határszakaszon pedig 87 243 migráns lépte át a határt - utóbbiak mindössze két hét alatt jöttek át a határon.

Hozzátette, a bevándorlók közül 175 973-an nyújtottak be menedékkérelmet, ebből 64 909 szír, 46 307 afgán, valamint 24 668 koszovói állampolgár. Arról is beszélt, hogy eddig 1153 esetben indult eljárás embercsempészek ellen.

Talabér Márta (Fidesz-KDNP), Várpalota polgármestere a sajtótájékoztatón beszámolt a település olasz testvérvárosának vezetőjétől kapott "számon kérő és vádaskodó hangvételű" levélről is. Paolo Omoboni, Borgo San Lorenzo polgármestere arról érdeklődött benne, hogy Várpalota vezetői egyetértenek-e a kormány tevékenységével.

Talabér Márta szerint a testvérváros vezetője a levelet saját politikai PR-építésének céljából írta, mivel az a magyarországi kézhez vétel előtt több olasz internetes oldalon is megjelent, valamint a privát üzenetváltásaikat is feltette az internetre a polgármester. Talabér Márta úgy fogalmazott, hogy egy testvérvárosi kapcsolatban azt kell keresni, ami összeköt, nem pedig az egyéni politikai érdekeket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×