eur:
395.44
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Globális menekültügyi kvóta kialakítását sürgette Orbán Viktor

Globális menekültügyi kvóta kialakítását sürgette Orbán Viktor miniszterelnök az ENSZ közgyűlésén tartott beszédében.

Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i közgyűlésén is aláhúzta, hogy Európában nem menekült-krízis alakult ki, hanem népvándorlás célpontjává vált a kontinens, amelyben a gazdasági bevándorlók mellett menekültek, illetve külföldi harcosok is részt vesznek.

Bár - ahogy természetéről - a kihívás méretéről sem született konszenzus, a kormányfő szavai szerint az emberáradatnak korlátlan utánpótlása van. Orbán Viktor rámutatott, hogy a magyar határra Szírián kívül Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és az utóbbi időben már a Szaharától délre fekvő területekről is érkeznek emberek, ám Európa nem képes ezt a terhet egymaga viselni, ugyanis ha a nem változnak meg a jelenlegi tendenciák, a kontinens destabilizálódik.

"Ezen tények alapján arra kérem a főtitkár urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a teher globális elosztására. A nemzetközi politika minden nagyobb érdekeltjének be kellene fogadnia bizonyos számú migránst egy globális kvótarendszer alapján - húzta alá a magyar miniszterelnök."

A kormányfő kitért arra is, hogy szívből jövő együttérzéssel gondol azokra, akik úgy döntenek, hogy elhagyják otthonaikat, mert ők az embercsempészek mellett, országuk rossz kormányzásának, a háború sújtotta régiók kialakulásáért felelős nagyhatalmi döntéseknek, illetve az európai politika áldozatai, amely teljesíthetetlen elvárásokat ébresztett bennük.

Orbán Viktor úgy látta, hogy a világ vezetőinek erkölcsi felelőssége, hogy visszaadják ezeknek az embereknek otthonaikat és országaikat, ám nem lehet céljuk számukra egy új európai élet kialakítása. Ahhoz viszont, hogy saját otthonaikban kaphassák vissza életüket, békét kell teremteni és támogatni kell gazdaságilag az érintett országokat - fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a muzulmán vallás, amelyet ő tisztel és becsül, nem tehető felelőssé e népvándorlás okaiért, majd beszéde végén aláhúzta, hogy a migrációt rendezett, biztonságos, szabályozott és felelős mederbe kell terelni.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×