Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Esélyegyenlítő program a vakok online tevékenységének segítésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Esélyegyenlítő néven komplex informatikai rendszerfejlesztés hajtottak végre a vakok, gyengén látók és más fogyatékkal élők számára. A csaknem egymilliárd forintos uniós támogatásból elkészült program segít az internetes tájékozódásban, az olvasásban, a kapcsolattartásban és az ügyintézésben is - mondta el az InfoRádióban Báthori György orvosi projektkoordinátor.

"Az interneten való akadálymentesítés is egy fontos dolog, erre van egy szabvány, ami nagyon bonyolulttá teszi egy olyan honlap elkészítését, ami megfelel ezeknek az igényeknek. Annak a szervezetnek, cégnek, amelyik ezt alkalmazza, komoly erőforrást, időt, pénzt köt le, amíg kialakítják és a saját szerverük oldalán van a kezelése. A mi rendszerünk másképp működik: az informatikai háttér a szolgáltató oldalán van, a mi rendszerünkön keresztül fölkeresve az oldalt, elérhetők azok a szolgáltatások, aminek segítségével a csökkentlátók el tudják olvasni vagy felolvassa nekik a rendszer" - mondta Báthori György.

"Nálunk telepítve van a program, a felhasználónak úgy kell használnia, mint a Facebook-ot: beregisztrál, készül egy profil, amivel igyekszünk őt támogatni, kap egy listát a lehetséges szolgáltatásokról, van visszajelzési lehetősége, hogy mit szeretne még. Ez egy ugyanolyan folyamatos fejlesztés lesz, mint bármilyen más internetes cég szolgáltatásai" - mondta az orvosi projektkoordinátor.

"Az Esélyegyenlítő program keretében a csökkentlátó kérheti, hogy nagyobb betűkkel lássa a szöveget, a vak pedig felolvastathatja az egyes oldalakon lévő szöveget. Bármilyen intézmény, amire szükségük lehet, például a kórházaké, de használhatják tanulásra, szórakozásra is, például ha a szolgáltatás, például online mozicsatorna, olvasható a rendszerünk segítségével" - tette hozzá Báthori György.

Hanganyag: Gál Ildikó