Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megelőlegezik az Astra-ügyfelek kártalanítását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt Kártalanítási Számla előlegezheti meg azok kártalanítását, akiknek a bedőlt Astra biztosító ügyfelei okoznak kárt - döntött az Országgyűlés.

163 igen, 2 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés a kormánypárti képviselők által indítványozott módosítást, amelynek értelmében a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt Kártalanítási Számla megelőlegezi azon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási károk kifizetését, amelyeket a nemrég felszámolás alá vont román Astra Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

Az így kifizetett összeget később a Mabisz a felszámolási eljárásban az Astra fióktelepétől, az anyavállalattól, illetve a román garanciaalaptól követelheti. Az Astrás ügyfelek által okozott károk kifizetése mellett a módosítás rendezi a csődbe ment biztosító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ügyfeleinek új szerződéskötését is. Ugyanis a fióktelep ügyfeleinek jelenleg levélben lehetőségük van biztosítási szerződésük megszüntetésére ez azonban nem rendezi az összes szerződés megszűnését, így a törvény lehetőséget ad az "átkötésre".

A fideszes Galambos Dénes előterjesztői expozéjában aláhúzta, hogy a társaságnak Magyarországon csaknem 170 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése van.

"A lényeg tehát az, hogy a megelőlegezés alapján a hazai károsult itthon juthat hozzá a kártérítéshez, folyamatosan, már a felszámolás elrendelését megelőzően is, a Mabiszhoz intézett kárbejelentéssel az MNB és a Mabisz tájékoztatók nyilvánosságra hozatalával, amik megtörténtek és ezek a honlapon rendelkezésre állnak."

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára úgy vélte, hogy több hónap is eltelhet, mire a román bíróság kimondja a cég felszámolását, az elfogadott jogszabály értelmében azonban ha a biztosítónál megindul a kárrendezés, megszűnik a magyar kártalanítási számla megtérítési kötelezettsége, tehát akkortól a biztosító felszámolójának vagy a román garaniaalapnak kellene átvennie a károk rendezését.

Bár az ellenzéki frakciók több kritikát is megfogalmaztak, a vitában felszólaló képviselőcsoportok mind támogatták a módosítást.
.

Hanganyag: Sigmond Árpád