Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kárpátalján tartotta első ülését az Interparlamentáris Unió magyar-ukrán tagozata

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország és Ukrajna, ezen belül Kárpátalja kapcsolatainak időszerű kérdéseit tekintették át az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar-ukrán tagozatának pénteken Ungváron megtartott első ülésén.

Az Országgyűlés és az ukrán parlament 14 képviselőjéből álló küldöttséget hivatalában fogadta Volodimir Csubirko, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke, aki a két ország honatyáitól elsősorban azt kérte, hogy járjanak közben az ukrán-magyar határra tervezett új átkelők építésének mihamarabbi megkezdése és a már működők infrastrukturális fejlesztése érdekében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy környezeti katasztrófa fenyeget Aknaszlatinán, ahol a nem működő sóbánya karsztosodása miatt rohamosan növekszik a közelben található Tisza vizének sótartalma, veszélyeztetve a folyó élővilágát. Megköszönte Magyarország eddigi segítségét, és azt kérte az országgyűlési képviselőktől, segítsék elő, hogy uniós források is bevonhatók legyenek a két ország erejét meghaladó probléma megoldásába. Fontosnak nevezte, hogy kijevi részről elháruljanak az akadályok a magyar segítséggel építendő beregszászi elkerülőút építésének finanszírozása elől.

A megbeszélést követően Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: lendületesen, a jövőre nézve biztatóan kezdte meg működését az IPU magyar-ukrán tagozata, amely félévente fog ülésezni. Hangsúlyozta, nagyon fontosnak tekinti, hogy Ukrajna kérdése a migránsválság miatt ne kerüljön ki a nemzetközi közvélemény figyelmének középpontjából, hiszen az ukrajnai konfliktus csak akkor lesz megoldható, ha kellő nemzetközi figyelem irányul rá.

"Örvendetes, hogy a világ felismerte, ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, és megkezdődött a politikai rendezés kidolgozása, aminek fontos lépése lesz az elkövetkező napokban a Putyin-Obama találkozó" - mondta az amerikai és az orosz elnök megbeszélésre utalva, megjegyezve, hogy feltehetően Szíria mellett Ukrajna is a tárgyalások napirendjén szerepel majd. Úgy vélte, a rendezési folyamatban Ukrajnának és Európának is szerepet kell kapnia, hogy ne születhessen olyan megállapodás, amely korlátozza Ukrajna szuverenitását.

A politikus örvendetesnek mondta, hogy Kárpátalján tartotta meg első ülését az IPU magyar-ukrán tagozata, mivel ez a megye kapcsolja össze Magyarországot Ukrajnával.

Kiemelte: elismerés illeti a kárpátaljai vezetőket, mert az elmúlt két évben sikerült megőrizni a nemzetiségi békét a térségben. Az ungvári megbeszélésekről szólva elmondta, teljes összhang van a magyar, az ukrán és a kárpátaljai partnerek között az ukrán-magyar kapcsolatok jövőbeni pozitív alakulását illetően.

Németh Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az október 25-i ukrajnai helyhatósági választások a kárpátaljai magyarság szempontjából eredményesek legyenek. Szerinte a Petro Porosenko ukrán elnök és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) között kötött megállapodás csak akkor valósítható meg teljes mértékben, ha a kárpátaljai magyar közösségnek erős érdekképviselete lesz a megyei tanácsban.

Úgy vélte, a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) között létrejött választási koalíció a helyes irányba tett lépés, de ezt a választóknak kell megerősíteniük azzal, hogy minél többen a magyar pártokra adják a szavazatukat.

Brenzovics László, az ukrán parlament képviselője, az interparlamentáris tagozat ukrán csoportjának tagja, a KMKSZ elnöke az MTI-nek kifejtette: fontos lépésnek tartja, hogy megkezdte működését az IPU magyar-ukrán tagozata, mivel az utóbbi időben az ukrán-magyar kapcsolatok nem mindig alakultak megfelelő módon, hiszen elsősorban ukrán részről számos félreértés nehezíti azokat.

Úgy vélte, hogy a két ország parlamenti képviselői közötti találkozók a megfelelő színterei lehetnek a félreértések tisztázásának, a megoldatlan kérdések rendezésének.