eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Prága katonákat és műszaki eszközöket küld Magyarországra

Csehország húsz katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat - közölte Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke pénteken a közép-morvaországi Libavában.

A cseh katonák és a műszaki eszközök várhatóan október 15-től mintegy két hónapig lesznek Magyarországon - mondta Becvár, aki a libavai gyakorlótéren a hadseregnek a humanitárius segítség nyújtására való felkészültségét ellenőrizte.

Csehország korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 darab nagy befogadóképességű katonai sátort is küldött Magyarországra.

A cseh katonák és műszaki eszközök Magyarországra küldésének konkrét feltételeiről a két ország hadseregének képviselői október elsején egyeztetnek.

Josef Becvár kifejtette, hogy Magyarországon keresztül rendkívül nagy számú menekült halad át Nyugat-Európa felé, ezért az országnak szüksége van segítségre.

A vezérkari főnököt Libavába Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter is elkísérte. Stropnicky közölte, hogy a hadsereg és a rendőrség közös hadgyakorlata, amellyel a menekülthullám esetleges csehországi fogadására kívánnak felkészülni, szeptember 30-án kezdődik meg az osztrák határ mentén.

A katonák és a rendőrök egyebek között azt fogják közösen gyakorolni, hogyan és milyen gyorsan tudnak létrehozni egy 450 embert befogadó menekülttábort sátrakkal, szociális és egészségügyi berendezésekkel együtt.

Csehország nem célországa a menekülteknek, s miután a Nyugat-Európába vezető migrációs útvonal sem halad át az országon keresztül, eddig komolyabb problémák ezen a téren nem merültek fel. A cseh hatóságok azonban számolnak azzal, hogy a helyzet megváltozhat, ezért szeretnének felkészülni a menekültek fogadására. Milan Chovanec belügyminiszter már korában közölte, hogy rövid időn belül bővítik a menekülttáborok befogadóképességét is. Jelenleg ezekben a táborokban mintegy 680 szabad hely van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×