Decemberben kerülnek forgalomba az új húszezer forintos bankjegyek - a nap hírei

Infostart
2015. szeptember 25. 20:15
A magyar-horvát határon is létre kell hozni a szerb határnál kialakított határrendészeti rendszert - hangsúlyozta a kormányfő Bécsben. December 14-étől kerülnek forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegyek. Már a parlament előtt van az Astra ügyfelei által okozott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási károk rendezéséről szóló fideszes javaslat.

Terrorcselekmény elkövetésével is gyanúsítják azt a szír férfit, aki ellen már zajlik egy eljárás a röszkei zavargással összefüggésben. A rendőrök korábban közölték: azt hiszik, hogy a férfi egy olyan mozgalom tagja, amelyet terrorista csoportok fedőszervezetként használnak.

A magyar-horvát határon is létre kell hozni a szerb határnál kialakított határrendészeti rendszert - hangsúlyozta a kormányfő Bécsben. Orbán Viktor miután, az osztrák kancellárral tárgyalt, azt mondta: az intézkedés előtt felkeresi majd a visegrádi országok illetékeseit, hogy támogatást szerezzen. Werner Faymann szerint tartalmaz bizonyos feszültségeket, de korrekt Bécs és Budapest kapcsolata.

Magyarország nem lezárni, hanem megvédeni akarja a határokat - hangsúlyozta a Kossuth Rádióban a kormányszóvivő. Kovács Zoltán az M1 műsorában pedig arról beszélt: a kabinet sem gondolja, hogy a kerítés jelenti a megoldást a tömeges migráció kezelésére, de segít az illegális bevándorlás megfékezésében.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik, hogy ne lehessen eladni az állami földeket. Az ellenzéki párt közölte: beadványukat az MSZP és az LMP is aláírja. Ugyanígy a Jobbik is csatlakozik az MSZP kezdeményezéséhez, hogy tartsanak parlamenti vitanapot a 380 ezer hektárnyi állami föld kormány által tervezett értékesítéséről.

Magyarország hosszú távon épít az atomenergiára - erősítette meg a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila, a Nemzeti Nukleáris Kutatási Program nyitórendezvényén Budapesten azt is hangsúlyozta: a felelős alkalmazáshoz kutatási és oktatási programokra is szükség van.

Már a parlament előtt van az Astra ügyfelei által okozott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási károk rendezéséről szóló fideszes javaslat. Eszerint a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt Kártalanítási Számla előlegezné meg azoknak a károknak a kifizetését, amelyeket a felszámolás alatt lévő román Astra biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

300 új munkahelyet hoz létre a Tata üzleti szolgáltató vállalat Budapesten. A fővárosi központban elsősorban olyan tehetséges fiataloknak ajánlanak munkát, akik később külföldön szeretnének érvényesülni. A cég 34 nyelven nyújt egyebek mellett tanácsadási, és informatikai szolgáltatásokat a világ minden részébe.

December 14-étől kerülnek forgalomba a megújított húszezer forintos bankjegyek. A jelenlegi húszezresek 2016 végéig használhatók fel. Az új bankjegyeken is Deák Ferenc portréja látható, de a bankó színe kékeszöld, helyenként narancssárga.

Nyereséges a Nemzeti Bank idei első fél éves gazdálkodása - közölte a jegybank felügyelőbizottsága. A testület arról is döntött, hogy vizsgálatot indít a nemzeti bank ingatlanvásárlásainak, valamint az alapítványok létrehozásának jogszerűségéről.

Az agrárium meghatározó tényezőjévé tenné a sertéságazatot a terület szereplőivel együttműködve a Földművelésügyi Minisztérium. Fazekas Sándor tárcavezető az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron tartott sertéskonferencián azt mondta: ehhez növelni kell a fogyasztást is, amely az elmúlt 20 évben a felére csökkent, és ma évente és fejenként 23-25 kilogramm.

A lovakra veszélyes betegséget mutattak ki a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcson. A hatóság szerint 1 állat hullott el az úgynevezett fertőző kevésvérűség miatt, és egy másik ló is gyanús tüneteket mutat. A betegség világszerte előfordul, de emberre nem veszélyes.

A Kárpát-medencében őshonos, a kihalás szélére került délvidéki földikutya-populáció megóvására hívta fel a figyelmet a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes. Szabó Marcel hangsúlyozta: az alaptörvény értelmében az államnak és mindenkinek kötelessége a honos növény- és állatfajok védelme, fenntartása.

Haladéktalan cselekvést sürgetett a természet megóvása érdekében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján sürgette a nukleáris fegyverek teljes betiltását, elítélte a vallási kisebbségek üldözését és a kulturális örökség elpusztítását.

Bűnügyi eljárás indult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség leköszönt elnöke ellen Svájcban - közölte a CNN. Sepp Blattert a FIFA végrehajtó bizottságának ülése után hallgatták ki. Házkutatást tartottak a szövetség svájci központjában, és kérdéseket tettek fel Michel Platininek, az európai szövetség vezetőjének is.