Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Budapesti Ügyvédi Kamara: nem okoz fennakadást a működésben a bíróság döntése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem okoz fennakadást a Budapesti Ügyvédi Kamara működésében a választói közgyűlés határozatainak érvénytelenné nyilvánítása - közölte a testület elnöke pénteken az MTI-vel.

Réti László azt írta: a fővárosi ügyvédek köztestülete minden fennakadás nélkül folytatja napi működését. Hozzátette, az ítélet a 2014. februári választói közgyűlés határozatait nyilvánította érvénytelenné, így a kamarának nincsenek új megválasztott tisztségviselői.

Az ügyvédi törvény szerint "a tisztségviselők megbízatása az új tisztségviselők megválasztásának napján szűnik meg". A kamara korábban megválasztott tisztségviselői - akik túlnyomó többségükben azonosak a 2014-es választáson megválasztottakkal - nyomban elfoglalták helyüket, a bizottságok működnek és a munka zavartalan, folyamatos.

Az Ügyvédi Összefogás Egyesület csütörtökön közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével aznap helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését a Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. évi választási közgyűlési határozatainak megsemmisítéséről.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az MTI megkeresésére csütörtökön szintén arról beszélt, hogy az ügyvédi törvény erre vonatkozó szakasza alapján a korábban választott tisztségviselők mandátuma addig tart, amíg az újakat meg nem választják. A mostani esetben nem ez történt, ezért a korábbi, vagyis a 2010-es választás eredménye éled fel. Ez az elnök személyében változást nem jelent, mivel korábban is Réti László volt a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, az októberi elnökségi ülésre azonban már a 2010-ben megválasztott tisztségviselőket kell meghívni.

Bánáti János szerint azt, hogy az új választást mikor és milyen formában ismétlik meg, akkor lehet pontosan tudni, ha már írásba foglalják a csütörtöki ítéletet, számos részlet ugyanis abból fog kiderülni.