A kormány rendezné a bősi vízmegosztás ügyét - lapszemle

Infostart
2015. szeptember 24. 07:20
A Népszabadság információi szerint a magyar kormány, kihasználva a migrációs válság nyomán kialakult jó viszonyt Szlovákiával, még ebben a hónapban rendezné a bősi vízmegosztás több mint két évtizede húzódó ügyét.

A Népszabadság információi szerint a magyar kormány, kihasználva a migrációs válság nyomán kialakult jó viszonyt Szlovákiával, még ebben a hónapban rendezné a bősi vízmegosztás több mint két évtizede húzódó ügyét. A kabinet javaslata értelmében az Öreg-Dunába jutó vízmennyiség növelése helyett - amire a szlovák fél nem volna hajlandó - keresztgátak építésével próbálnák orvosolni a Szigetköz krónikus vízhiányát.

Mást értünk vitakultúra alatt, mint a svédek - mondta Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjúban annak kapcsán, hogy mivel Magyarország a díszvendég a ma kezdődő göteborgi könyvvásáron, néhányan már a vásár előtt tiltakoztak, illetve bojkottot jelentettek be a magyar kormány migrációs politikáját kifogásolva.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy elsírta magát futás közben a 105 éves sprinter. A Usain Bolt jamaikai többszörös világcsúcstartó sprinter után Arany Boltként is emlegetett japán Mijazaki Hidekicsi (Hidekichi Miyazaki) 42,22 másodperc alatt futotta le Kiotóban a 100 méteres távot egy nappal 105. születésnapja után. Ebben a korosztályban korábban hivatalosan senki sem próbálkozott hasonlóval.

A Magyar Idők szerint vállalkozások ezreiről derül ki, hogy feketén foglalkoztatnak. Négy és fél év alatt több mint százezer alkalommal indított vizsgálatot a feketefoglalkoztatás leleplezéséért az adóhivatal, szabályszegésre öt eljárásból átlagosan egyben derült fény. A tetten ért gazdasági szereplők alkalmazottaik bejelentésének elmulasztásával megközelítőleg négymilliárd forint közteher befizetését próbálták elkerülni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a jövőben nem vesz részt a kiemelt uniós projektek lebonyolításában az Országos Roma Önkormányzat a kormány döntése alapján. A Magyar Közlönyben tegnap megjelent határozat szerint a több mint tízmilliárd forint nagyságrendű, főként romáknak szóló programok a Türr István Képző és Kutató Intézethez kerülnek.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy sorra hiúsul meg a mozgássérült fiatalok egyetemi továbbtanulása csak azért, mert akadálymentesített kollégiumi szoba híján nem tudják megoldani a lakhatásukat. A szaktárca vitatja ezt, de azért ígéri, három év múlva sokkal jobb lesz a helyzet, míg a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége azonnali intézkedést sürget.

A Portfolio szerint mégiscsak az OTP vásárolhatja meg az MKB-t. A pénzintézet a megtisztítás után is alacsony mérethatékonysággal bír, és nem lesz nagy értékű bank belőle, ezért egyértelműen az OTP lehet az a szereplő, amelynek a szinergialehetőségek miatt a legmagasabb áron érné meg megvásárolni a bankot. Bár az OTP a portál megkeresésére cáfolta az értesülést, a szerző ismét megvizsgálta a tranzakció esélyeit és ésszerűségét.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy 3,5 milliárd forint megy a Puskás Ferenc stadion tervezésére. Mint írják: egy nyertese már biztos van a stadion rekonstrukciójának és az új létesítmény építésének, ez pedig a Középülettervező Zrt, amely elkészítette, majd az újabb felkérés nyomán módosította is a terveket.

Az Index úgy tudja: milliós tételben lophatták az áramot Lagzi Lajcsiék. A cikk alapján a nemrég őrizetbe vett Galambos Lajos által korábban birtokolt Boglárka Apartmanparkot már eleve úgy tervezték, hogy ott áramot lehessen lopni, erre a célra egy külön gipszkartonfallal leválasztott szobát is kialakítottak az épületben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást