eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rendőri jogokat kapnak a határra vezényelt katonák

A katonai szolgálathoz hozzátartozik a fegyver, így a magyar katonák a határra is viszik azt magukkal - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette: a fegyverhasználatot eddig is és a jövőben is szigorú jogszabályok szabályozzák.

A Magyar Honvédség számára nem új feladat a határvédelem, missziós tevékenység során ez a kihívás gyakran előfordul - mondta el Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök.

"A katonák jogot kapnak arra, hogy azokat a feladatokat ellássák, amelyekre korábban fel is készítettük őket, hiszen nemzetközi szerepvállalásban elláttak rendészeti tevékenységet és tömegkezelési feladatokat. Innentől kezdve pedig a honvédelmi törvény kiegészül azzal, hogy nemcsak katasztrófavédelmi helyzet esetén van közreműködés a különböző tárcák és az országos szervezetek között, hanem a rendészeti feladatok ellátása tekintetében is."

"Ezen túl a határ mentén, vagy annak körzetében, vagy az ország különböző területén a katona önállóan igazoltathat, rendészeti tevékenységet folytathat, de alapvetően a rendőrség, a rendőr munkáját segíti, közreműködik ebben."

A vezérkari főnök hangsúlyozta: a katonák bizonyos esetekben önállóan is intézkedhetnek majd.

"Van olyan terület, például a határ mentén, ha valaki a határzárat rongálja, azon jogtalanul jön át, még polgári személy is intézkedhet, pláne egy katona. A kényszerítő eszközök alkalmazása egy újabb kategória."

Benkő Tibor vezérezredes elmondta: a fegyver a katona alapfelszereléséhez tartozik, azt a határrendészeti feladatok ellátásakor is viszi magával.

"A katona alapfelszereléséhez tartozik a fegyver, a fegyverhasználat kérdése az más. A katona a fegyverét eddig is használhatta, vagy köteles is volt használni bizonyos körülmények, feltételek megléte esetén. Ebben nincs változás. A tűzparancs az más. Nincs kiadva tűzparancs, nem is lesz. Az feljogosítaná a katonát, hogy önállóan döntsön, és ha kell, használja a fegyverét. Ilyen nincs, a fegyverhasználat szabályai vannak meg, ami egész más, mint a tűzparancs."

A vezérezredes elmondta: a katonák egy része minden olyan felszerelést megkapnak, amit a határon szolgáló rendőrök.

"Mivel a rendőrök mellett rendészeti tevékenységet is végeznek, több katonát kell úgy felszerelnünk, ami ezt a tevékenységet elősegíti. Ez bilincset, gázspray-t - olyan felszerelést jelent, amivel a rendőrök is fel vannak szerelve."

Benkő Tibor szerint az önkéntes tartalékos katonák behívása nem számít rendkívüli eseménynek. A vezérkarfőnök hangsúlyozta: a 2013-as árvíznél a mostaninál jóval több tartalékost hívtak be.

A vezérezredes megerősítette: a Honvédelmi Minisztérium nem tervezi a sorkatonai szolgálat visszaállítását.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×