Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Francia kormányfő: Magyarország bánjon "emberséggel" minden migránssal!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia miniszterelnök arra szólította fel pénteken Magyarországot, hogy "bánjon humánusan" az ország határaihoz érkező minden migránssal.

Manuel Vallst stockholmi sajtótájékoztatóján újságírók a menekültáradat magyarországi kezelését érő bírálatokról kérdezték, s a francia kormányfő erre reagálva - az AFP francia hírügynökség jelentése szerint - elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormánynak a migrációs válságban tanúsított fellépését, valamint nyilatkozatait.

"Az Európai Unió és a schengeni övezet határán fekvő országok joggal kérhetnek segítséget és támogatást a schengeni térség és a határok védelméhez. De felháborodhatunk azon, nőket ábrázoló felvételek láttán, amelyek Európa határainál készültek. Minden migránssal emberséggel kell bánni. Nem fogadhatjuk el sem ezeket a kijelentéseket, sem a fellépést, sem pedig a szögesdrótokat" - szögezte le Valls, miután svéd kollégájával, Stefan Löfvennel tárgyalt Stockholmban.

A francia miniszterelnök kijelentette, az még ennél is kevésbé elfogadható, ha a menekültek között a vallásuk alapján akarnak szelektálni.

Valls hangoztatta, fontos, hogy Európában egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint Európát az egységes piac és Schengen mellett az értékei is meghatározzák. "Az értékek számítanak" - tette hozzá.

A közös sajtótájékoztatón a svéd miniszterelnök is bírálta a magyar kormány hozzáállását. "A menekültek befogadásának módozatairól lehet vitatkozni, de válogatni közöttük és azt mondani, hogy a muzulmánokat nem engedjük be, elfogadhatatlan. Ez túlmegy egy határon" - fogalmazott Stefan Löfven.