eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kiterjesztették a válsághelyzetet Baranyára és Somogyra - a nap hírei

Kiterjeszti a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Baranya és Somogy megyére - jelentette be a külgazdasági- és külügyminiszter. Rendkívüli uniós csúcstalálkozót hívott össze jövő szerdára a menekültválság megvitatására az Európai Tanács elnöke. Győrött megkezdődött a magyar vezetésű, többnemzeti NATO hadgyakorlat.

Kiterjeszti a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Baranya és Somogy megyére - jelentette be a külgazdasági- és külügyminiszter. Szijjártó Péter azzal indokolta a döntést, hogy Horvátország nem tudott megbirkózni az egy nap alatt érkezett menekültáradattal, és Magyarország és Szlovénia felé irányítja a migránsokat. Hozzátette: a kabinet felgyorsítja a horvát határra tervezett műszaki zár építésének előkészítését. Szijjártó Péter elmondta, hogy a horvát kormányfő Magyarországot élesen bíráló nyilatkozatai miatt a minisztériumba kérették a horvát nagykövetet. Hozzátette: a migrációs válságról tárgyal pénteken a szerb vezetőkkel Belgrádban.
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az egyetlen hatékony védekezési lehetőség a menekültválságban a határzár, és a szerdai röszkei események is visszaigazolták ennek a létjogosultságát. Lázár János a kormányzati tájékoztatón elmondta: a biztonsági határzár felépítésének júniusi bejelentése óta bebizonyosodott, hogy az uniós tagállamok közül egyedül Magyarország képes betartani a schengeni egyezményt. Hozzátette: ennek az eredménye, hogy mostanra a menekülttáborokban alig van ellátásra szoruló ember. 
 
Menekültek lépték át a horvát-magyar zöldhatárt. A 200 migránst a rendőrség előállította és idegenrendészeti eljárást indított velük szemben. A határátlépők elmondása szerint még csaknem kétezren várják a horvát oldalon, hogy Magyarországra jöjjenek. Közben a horvát belügyminiszter bejelentette: országa nem képes több menekültet fogadni. A szerb-horvát átkelőnél a migránsok áttörték a rendőrkordont. A horvát államfő a hadsereg készenlétbe helyezését kérte a migrációs válság miatt.
 
Összesen 10 embert vettek őrizetbe a szerdai röszkei zavargások miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: 22 embert állítottak elő, közülük 15 embert gyanúsítottak meg tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt. Migránsok szerda délután döntötték be az átkelőkaput a röszkei kishatárátkelőnél, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygázzal és vízágyúval visszaszorította és visszaállította a kerítést.
 
Rendkívüli uniós csúcstalálkozót hívott össze jövő szerdára a menekültválság megvitatására az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk bejelentése szerint kedden a országok belügyminiszterei tanácskoznak Brüsszelben.  
 
Megszavazta az Európai Parlament azt a javaslatot, amely szerint a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól további menekülteket vegyen át a többi uniós tagállam. A tagországok korábban abban állapodtak meg, hogy Olaszország és Görögország terheit 40 ezer fővel enyhítik a következő két év folyamán. A mostani döntés ezen felül további 120 ezer ember áttelepítéséről szól, és a kedvezményezettek közé Magyarország is bekerült.  
 
Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság. Újra menetrend szerint közlekednek a Bécs és Budapest közötti Railjet, Eurocity és éjszakai vonatok, továbbá a határon átkelő regionális járatok. Hat járat már csütörtökön is közlekedett a két ország között.
 
Az ügyintézési eljárások lerövidítésére tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter jövő héten az Országgyűlésnek. Lázár János elmondta, hogy átrendezik egyebek mellett az engedélyezési és felülvizsgálati eljárásokat. A cél, hogy bármilyen ügyet legfeljebb hatvan napon belül el lehessen intézni. Szólt arról is, hogy öt-, négy-, illetve hárommillió forintos plafonban maximálná az állami cégek vezetőinek bérét a kormány. A veszteséges társaságnál  nem járna prémium.
 
Megválasztották a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének Kósa Lajost. A képviselőcsoport eddigi első embere, Rogán Antal október elsejétől a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz. Lázár János  Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati tájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn ad arról tájékoztatást,  hogy milyen technikával vesz részt a kormányzati munkában Rogán Antal. A saját posztját érintő kérdésről annyit mondott: nem az ő személyes sorsa a kérdés, hanem hogy a kormányzás hogyan tehető jobbá.

A jövő héten kezdődnek a nemzetközi konzultációk a paksi bővítésről - közölte az atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Magyarország számos más európai államhoz hasonlóan épít az atomenergiára, de más energiahordozókra is.

Győrött megkezdődött a magyar vezetésű, többnemzeti NATO hadgyakorlat. Az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességét demonstráló műveletek október 21-ig tartanak. A legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák. A Bátor Harcos nevű gyakorlat fő eseményei a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, Várpalota térségében zajlanak majd.
 
Több mint 550 millió forintot kaptak a nevelő-oktató munkát segítők és technikai dolgozók - közölte a köznevelési államtitkárság. A közlemény szerint a béren kívüli juttatást a pedagógusok sztrájkbizottsága és az államtitkárság megállapodása alapján fizetik ki. Az egyezség szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alkalmazásában álló munkatársaknak az 50 ezer forint béren kívüli juttatást két egyenlő részletben utalják, az elsőt szeptember 15-én, a másodikat november 30-án. A tankerületek jelzése alapján 14.567 dolgozónak 556 millió 7823 forintot fizettek ki.
 
Elhunyt Kun Vilmos, a Katona József Színház alapító tagja. Az Érdemes Művészt 89 éves korában érte a halál. A Katona József Színház Kun Vilmost saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×