Kiterjesztették a válsághelyzetet Baranyára és Somogyra - a nap hírei

Infostart
2015. szeptember 17. 20:54
Kiterjeszti a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Baranya és Somogy megyére - jelentette be a külgazdasági- és külügyminiszter. Rendkívüli uniós csúcstalálkozót hívott össze jövő szerdára a menekültválság megvitatására az Európai Tanács elnöke. Győrött megkezdődött a magyar vezetésű, többnemzeti NATO hadgyakorlat.

Kiterjeszti a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet Baranya és Somogy megyére - jelentette be a külgazdasági- és külügyminiszter. Szijjártó Péter azzal indokolta a döntést, hogy Horvátország nem tudott megbirkózni az egy nap alatt érkezett menekültáradattal, és Magyarország és Szlovénia felé irányítja a migránsokat. Hozzátette: a kabinet felgyorsítja a horvát határra tervezett műszaki zár építésének előkészítését. Szijjártó Péter elmondta, hogy a horvát kormányfő Magyarországot élesen bíráló nyilatkozatai miatt a minisztériumba kérették a horvát nagykövetet. Hozzátette: a migrációs válságról tárgyal pénteken a szerb vezetőkkel Belgrádban.
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az egyetlen hatékony védekezési lehetőség a menekültválságban a határzár, és a szerdai röszkei események is visszaigazolták ennek a létjogosultságát. Lázár János a kormányzati tájékoztatón elmondta: a biztonsági határzár felépítésének júniusi bejelentése óta bebizonyosodott, hogy az uniós tagállamok közül egyedül Magyarország képes betartani a schengeni egyezményt. Hozzátette: ennek az eredménye, hogy mostanra a menekülttáborokban alig van ellátásra szoruló ember. 
 
Menekültek lépték át a horvát-magyar zöldhatárt. A 200 migránst a rendőrség előállította és idegenrendészeti eljárást indított velük szemben. A határátlépők elmondása szerint még csaknem kétezren várják a horvát oldalon, hogy Magyarországra jöjjenek. Közben a horvát belügyminiszter bejelentette: országa nem képes több menekültet fogadni. A szerb-horvát átkelőnél a migránsok áttörték a rendőrkordont. A horvát államfő a hadsereg készenlétbe helyezését kérte a migrációs válság miatt.
 
Összesen 10 embert vettek őrizetbe a szerdai röszkei zavargások miatt. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: 22 embert állítottak elő, közülük 15 embert gyanúsítottak meg tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt. Migránsok szerda délután döntötték be az átkelőkaput a röszkei kishatárátkelőnél, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygázzal és vízágyúval visszaszorította és visszaállította a kerítést.
 
Rendkívüli uniós csúcstalálkozót hívott össze jövő szerdára a menekültválság megvitatására az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk bejelentése szerint kedden a országok belügyminiszterei tanácskoznak Brüsszelben.  
 
Megszavazta az Európai Parlament azt a javaslatot, amely szerint a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól további menekülteket vegyen át a többi uniós tagállam. A tagországok korábban abban állapodtak meg, hogy Olaszország és Görögország terheit 40 ezer fővel enyhítik a következő két év folyamán. A mostani döntés ezen felül további 120 ezer ember áttelepítéséről szól, és a kedvezményezettek közé Magyarország is bekerült.  
 
Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság. Újra menetrend szerint közlekednek a Bécs és Budapest közötti Railjet, Eurocity és éjszakai vonatok, továbbá a határon átkelő regionális járatok. Hat járat már csütörtökön is közlekedett a két ország között.
 
Az ügyintézési eljárások lerövidítésére tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter jövő héten az Országgyűlésnek. Lázár János elmondta, hogy átrendezik egyebek mellett az engedélyezési és felülvizsgálati eljárásokat. A cél, hogy bármilyen ügyet legfeljebb hatvan napon belül el lehessen intézni. Szólt arról is, hogy öt-, négy-, illetve hárommillió forintos plafonban maximálná az állami cégek vezetőinek bérét a kormány. A veszteséges társaságnál  nem járna prémium.
 
Megválasztották a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének Kósa Lajost. A képviselőcsoport eddigi első embere, Rogán Antal október elsejétől a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz. Lázár János  Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati tájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn ad arról tájékoztatást,  hogy milyen technikával vesz részt a kormányzati munkában Rogán Antal. A saját posztját érintő kérdésről annyit mondott: nem az ő személyes sorsa a kérdés, hanem hogy a kormányzás hogyan tehető jobbá.

A jövő héten kezdődnek a nemzetközi konzultációk a paksi bővítésről - közölte az atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: Magyarország számos más európai államhoz hasonlóan épít az atomenergiára, de más energiahordozókra is.

Győrött megkezdődött a magyar vezetésű, többnemzeti NATO hadgyakorlat. Az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességét demonstráló műveletek október 21-ig tartanak. A legnagyobb létszámban az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák. A Bátor Harcos nevű gyakorlat fő eseményei a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, Várpalota térségében zajlanak majd.
 
Több mint 550 millió forintot kaptak a nevelő-oktató munkát segítők és technikai dolgozók - közölte a köznevelési államtitkárság. A közlemény szerint a béren kívüli juttatást a pedagógusok sztrájkbizottsága és az államtitkárság megállapodása alapján fizetik ki. Az egyezség szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ alkalmazásában álló munkatársaknak az 50 ezer forint béren kívüli juttatást két egyenlő részletben utalják, az elsőt szeptember 15-én, a másodikat november 30-án. A tankerületek jelzése alapján 14.567 dolgozónak 556 millió 7823 forintot fizettek ki.
 
Elhunyt Kun Vilmos, a Katona József Színház alapító tagja. Az Érdemes Művészt 89 éves korában érte a halál. A Katona József Színház Kun Vilmost saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.