Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyerekotthonba kerülnek a kísérő nélküli kiskorú menekültek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törvényes képviselőt kapnak, és gyerekotthonban helyezik el a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorú menekülteket Magyarországon. Más európai országokban nevelőszülőkhöz kerülnek a menekült gyerekeket, de Magyarországon egyelőre erre nincs lehetőség - mondta az InfoRádiónak Kunszt Róbert, a Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatala, Gyámügyi Osztályának vezetője.

A külföldi, nem magyar állampolgár kiskorúak ügyeit 2004 óta a budapesti ötödik kerületi gyámhivatal intézi, így a kísérő nélküli kiskorúak ügyeinek a felülvizsgálata is hozzá tartozik - közölte Kunszt Róbert.

Az ő esetükben is az ideiglenes hatályú elhelyezés általános szabályait vesszük alapul.

Amikor egy gyerek szülői felügyelet nélkül marad, a gyermek veszélyben van, a magyar hatóságoknak az is joguk és kötelességük, hogy ideiglenesen intézkedjenek. A gyerek ideiglenes hatályú elhelyezéséről a Bevándorlási Hivatal dönt. Erről minket mindig értesítenek, mi pedig felülvizsgáljuk ezt.

Azok a fiatalkorúak, akik kísérő nélkül vannak és menedékjogot kérnek, nem befogadótáborokba, hanem gyermekvédelmi intézményekbe kerülnek. Már volt arra - főleg nemzetközi - próbálkozás és vélemény, hogy esetleg nevelőszülős elhelyezést biztosítsanak a gyerekeknek elsősorban azoknál a családoknál, akik ezekből a kultúrákból származnak. De ez Magyarországon egyelőre még nem jellemző, így a menedékjogot kérő kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthonokba kerülnek - közölte Kunszt Róbert.

A korlátozottan cselekvőképesek - a 14 év felettiek - beadhatnak önállóan kérelmet, viszont az elbírálás során már kell, hogy legyen törvényes képviselőjük - tette hozzá.

Az első fél évben nagyon sok munkánk volt ezen ügyek miatt, a nyári időszakban viszont volt egy elcsendesedés - ismertette.

Az osztályvezető közölte: nagyon sok a szökés. Ha a gyerek nem szökik el, átesik azokon a vizsgálatokon, amelyeket az előírások megszabnak. Azoknak, akik valamilyen státuszt kapnak, a magyar állampolgárságú gyerekekhez hasonlóan gyámot jelölnek ki.

Hanganyag: Kálló Izabella