eur:
395.3
usd:
366.56
bux:
65159.47
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szakértő: Magyarországnak jogi kötelezettsége megvédeni a schengeni határokat

Magyarországnak az uniós jog szerinti kötelezettsége védeni, illetve kontroll alatt tartani a schengeni határokat, és ugyanígy a migránsok regisztrálását is uniós jogszabály írja elő - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének adjunktusa a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Tóth Norbert közölte: a határvédelmi kötelezettség mint uniós és schengeni tagállamot Görögországot is terheli, de állandó politikai és gazdasági válsága miatt "szemmel láthatóan ennek nem tud eleget tenni". Az uniós jog szerint ha az érintett tagállam kéri, akkor lehet küldeni gyors reagálású határvédelmi csapatokat a helyszínre, azonban egyelőre nem került nyilvánosságra olyan információ, hogy Görögország ezt kérte volna.

Azzal kapcsolatban, hogy hétfőn Brüsszelben, az uniós tagállamok belügyminisztereinek tanácskozásán felmerült, hogy Görögország nem biztonságos országnak számíthat, a szakértő azt mondta: bizonyos tagállamok bizonyos bírói fórumai egyedi döntésekben már korábban is hoztak már ilyen határozatot más uniós tagállammal kapcsolatban.

"Nem ez az ideális állapot, de nem példa nélküli" - jegyezte meg Tóth Norbert.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×