eur:
394.23
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Bevándorlás - Már szerdán tárgyalhatják az első büntetőügyet Szegeden

Kedden folyamatosan érkeztek a migránsok a röszkei határátkelő mentén kedden megnyílt áteresztő pontba. Az első nap a kérelmek többségét elutasították. A határ szerb oldalán a migránsok tüntetésbe kezdtek. A hatályba lépett szigorúbb jogszabályok nyomán - többek között a kerítés megrongálása miatt - a rendőrség több mint 250 külföldivel szemben intézkedett. Az első büntetőügyet már szerdán tárgyalhatják Szegeden.

A kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére kihirdette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet kedden, valamint határozott a magyar-román határra építendő kerítés munkálatainak előkészítéséről. Kedd nulla órától bűncselekménynek minősül, ha valaki a határkerítés illegális átlépésével jut be Magyarországra.

Bakondi György kedd este Röszkéről az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta: a migránsok egy nagyjából "százfős aktív magja" próbálja hergelni a többieket, és elutasítják a menedékkérelem benyújtását. A miniszterelnöki főtanácsadó kiemelte: a rendőrség a megfelelő erőkkel biztosítja a kerítést.

A rendőrség komoly erőkkel van jelen az egész szerb határszakaszon - szögezte le Bakondi György. Hozzátette: a kedden hatályba lépett szigorúbb jogszabályok nyomán a rendőrség több mint 250 külföldivel szemben intézkedett.

A Szegedi Törvényszék elnöke keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: nem konténerekben, hanem a Szegedi Törvényszék, illetve a Szegedi Járásbíróság Széchenyi téri épületében fogják tárgyalni az illegális határátlépők és a kerítésrongálók büntetőügyét, illetve plusz két tárgyalót alakítanak ki a rendőrségen. Tárkány-Szűcs Babett elmondta: a migránsok büntetőügyei, amelyeket gyorsított eljárás keretében bírálnak el, elsőbbséget élveznek. Az első büntetőügyet várhatóan már szerdán tárgyalják.

Kovács Zoltán kormányszóvivő kiemelte, hogy kedden európai szinten is több fejlemény történt a migrációs probléma kezelésére. A kormányszóvivő szerint részben a magyar javaslatok érvényesülnek, többen döntenek a határok megerősítéséről, a határellenőrzés visszaállításáról.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek azt mondta: Magyarország támogatja azt a német felvetést, hogy az unió nyújtson pénzügyi támogatást Törökországnak, valamint a Szíriával határos többi országnak a háborús övezetből menekülők ellátásához, elősegítve ezzel azt, hogy a menekülők a konfliktus lezárulásáig az otthonaikhoz minél közelebb maradhassanak.

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra sem ért egyet azzal a német állásponttal, hogy Magyarország területén hot spotokat, azaz uniós menedékkérő-regisztrációs központokat állítsanak fel.

Ezzel együtt Szijjártó Péter több európai politikus - köztük az európai ügyekért felelős francia államtitkár, a szerb foglalkoztatási miniszter és a román kormányfő - nyilatkozatát is visszautasította.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×