Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emmi: több ezer férőhely a gyermekek befogadására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közeljövőben több helyszínen akár 5400 férőhely is rendelkezésre állhat a külföldről kísérő nélkül érkező kiskorúak elhelyezésére, ahol - ahogyan most is - szakemberek is részt vesznek a gyerekek ellátásban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-vel.

"A magyar kormány minden, kísérő, illetve szülő nélkül érkező gyermekre nem bevándorlóként, hanem mindenekelőtt gyermekként tekint", és gondoskodik biztonságos elhelyezésükről - szögezte le az Emmi.

Felidézték: a Magyarországra kísérő nélkül érkező kiskorúakat a gyermekvédelmi ellátórendszerben, például a Fóti Károlyi István Gyermekközpontban helyezték el. A fóti intézményben jelenleg 142 férőhely áll rendelkezésre a kísérő nélküli kiskorúak ellátásra.

Az elmúlt időszak intézkedései révén "a magyar gyermekvédelmi rendszer képes kezelni a helyzetet". A rugalmasabbá váló gyermekvédelmi szabályozás mellett, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a fóti gyermekközpontban bővítette a humán erőforrásokat, a szakdolgozóknak az év második felétől keresetkiegészítést biztosított, beszerezte a szükséges tárgyi eszközöket is, és a következő hetekben nagyságrendekkel emelkedik a kísérő nélkül érkező kiskorúak elhelyezését biztosító férőhelyek száma - áll a közleményben.