eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk

Átmenetileg határellenőrzést vezet be Berlin a menekültválság miatt - a nap hírei

Üdvözölte a német kormány döntését a magyar kormányfő. A menekültek elosztásáról tárgyalnak hétfőn az uniós tagországok belügyminiszterei.

Átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be Berlin a német-osztrák határon a menekültválság miatt. Ezt a belügyminiszter jelentette be. Thomas de Maiziere biztonsági okokkal indokolta a lépést. Úgy vélte: a határellenőrzés átmeneti visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak. Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek pedig tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot.

Nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon az osztrák kormány. Ezt Werner Faymann kancellár mondta a kormány válságülése után. Eddig szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak a magyar határon, ezt az eljárást akarják folytatni. A kancellár ugyanakkor azt is közölte: azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre.

A bajor miniszterelnök szerint a menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket. Horst Seehofer azután beszélt erről, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Horst Seehofer elmondta, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Üdvözölte a német kormány döntését a határellenőrzés átmeneti visszaállításáról a magyar kormányfő. Orbán Viktor a Bild című német lapnak úgy fogalmazott: Budapest megérti, hogy Németország és Európa értékeinek védelmében szükség volt a döntésre és készen áll az együttműködésre. A beszámoló szerint a miniszterelnök úgy vélte: a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Németországban csak az első lépés, hiszen Görögországban is a lehető leggyorsabban meg kell védeni Európa határait, valamennyi uniós tagország és intézmény összefogásával. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt: a magyar kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy az Európai Unió haladéktalanul hozzon döntést az unió külső határát is jelentő görög határ védelmének biztosítására.

Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei Brüsszelben a migrációs válság miatt. A megbeszélések középpontjában a kötelező kvótarendszer áll majd. A menedékkérők növekvő száma miatt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke új javaslatot jelentett be. Eszerint a korábbi 40 ezer főn túl, a tagállamoknak kötelező kvóták alapján további 120 ezer menedékkérőt kellene befogadniuk Olaszországból, Görögországból és már Magyarországról is. A menedékkérők elosztásáról egyeztetett több kormányfővel, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel telefonon az Európai Bizottság elnöke.

Folyamatosan érkeztek a menekültek a zöldhatáron keresztül Röszkére a Horgos-Szeged vasútvonal mentén. Budapesten, a Keleti pályaudvaron több ezer menekült szállt vonatra vasárnap napközben Bécs felé.

Riadót rendeltek el több magyar délnyugati rendőrkapitányságon a német és az osztrák intézkedések miatt - hangzott el az M1 híradójában. Az eddigi adatok szerint hat délnyugati megyét érint az intézkedést, amely a teljes állományra vonatkozik. A riadó azt jelenti, hogy a rendőröknek két órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön.

Lemondásának körülményeiről is beszélt Hende Csaba Szombathelyen, egy civil rendezvényen. A volt honvédelmi miniszter kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédséget a műszaki határzár építésében. Miután szerinte az építést végző katonák nem hibáztak, miniszterként vállalta a felelősséget, ezért ajánlotta fel a lemondását. Hende Csaba hozzátette: kormánypárti képviselőként továbbra is a szombathelyi választókerületért kíván dolgozni.

Az Országgyűlés elnöke szerint Európa krízisponton van, de ez csak másodlagosan migrációs válság, elsődlegesen egy mély szellemi, erkölcsi és ebből fakadó politikai krízis. Kövér László a Magyar Rádió vasárnap reggeli műsorában - utalva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira - azt mondta: Európa és az unió nem a megoldás, hanem maga a probléma, de ezt Magyarországon kívül kevesen ismerik fel és ismerik be.

Alaptalannak nevezte a Honvédelmi Minisztérium a sorkötelezettség visszaállításáról szóló híreszteléseket. A tárca közleményében hangsúlyozza: az internetes közösségi oldalakon terjedő behívóparancs fénymásolata egyértelműen hamisítvány. A Honvédelmi Minisztérium többször kijelentette, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében békeidőszakban nincs sorkötelezettség.

Az együttélésben érdekelt a kormány a romákkal - jelentette ki a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitóján Nyíregyházán Péter apostol levelét idézve a születésre, a növekedésre és a szülésre hívta fel a megjelent hallgatók figyelmét.

Végső búcsút vettek Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas írótól Budapesten, a XIII. kerületi, Dráva utcai kikötőben. Az író hamvait egy hajóról a Dunába szórták. Az alkotó az augusztus 25-én 92 évesen hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×