Már Magyarországon meghalt a 71 menekült - nap hírei

Infostart
2015. szeptember 11. 20:31
Minden bizonnyal már Magyarországon meghaltak a két hete az osztrák A4-es autópályán megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek. Lezárta a rendőrség az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalát a 165-ös kilométernél. Gyanúsítottként hallgatta ki az illegális bevándorlókat bántalmazó operatőrt a rendőrség.

Lezárta a rendőrség az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalát a 165-ös kilométernél. A korlátozást azért vezették be, mert az osztrák rendőrök megszüntették az autóforgalmat a hegyeshalmi határátkelőnél és az A4-es autópályán Bécs felé, ugyanis a sztrádán sok menekült indult el gyalog, akik megunták, hogy nem jönnek értük az ígért buszok az osztrák gyűjtőpontra. Közben további menekültcsoportok gyalogolnak a határ közelében az 1-es főúton is.

Minden bizonnyal már Magyarországon meghaltak a két hete az osztrák A4-es autópályán megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek. A most lezárult szakértői vizsgálat megerősítette, hogy az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. A 71 migráns halálát követelő tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt.

Gyanúsítottként hallgatta ki az illegális bevándorlókat bántalmazó operatőrt a rendőrség. A gyanú szerint a 40 éves nő kedden Röszkénél belerúgott egy emberbe, egy másikat pedig elgáncsolt, tettét több kamera is rögzítette. Az ügyészség garázdaság vétségének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A nő szabadlábon védekezik.

Segítséget kért az erre hivatott európai uniós rendszeren keresztül Magyarország a menekültválság kezeléséhez. Matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor ma (pént) is arról beszélt: a magyar határok sikeres megvédéséhez az unió határain kívülre kell telepíteni a befogadótáborokat.

Szijjártó Péter szerint akár 4-500 ezer menekült is érkezhet az év végéig, ha Magyarország nem erősíti meg déli határainak védelmét. A külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyi tárcavezetőinek prágai találkozója után megismételte: Budapest teljesíti kötelezettségét, és megvédi az Európai Unió külső határait.

A humanitárius szempontok legyenek az elsők a menekültválság kezelésében - írta közleményében az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint a menekültügyi helyzet az emberi jogi követelményeknek megfelelő, felelős megoldást követel, de mindvégig az embert kell látni a menekültben.

Felkészült a magyar gyermekvédelem a menekülthullámban kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek fogadására és ellátására - jelentette ki a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Czibere Károly Fóton elmondta: idén az első nyolc hónapban több mint 8.200 érkező gyereket regisztráltak, de a gyermekvédelemre nehezedő jelentős nyomás ellenére egyikük sem maradt ellátatlanul.

Megnyílt az UNICEF globális szolgáltató központja Budapesten. A jövőben innen fogják támogatni, kiszolgálni az ENSZ gyermekvédelmi programjait világszerte. A központ a pénzügyi, humán és informatikai hátteret biztosítja a programokhoz.

Jóval többen bekapcsolódnának a rezidens-programba, mint ahány hely van. Ebben az évben 350 hallgató végez a Semmelweis Egyetemen és eddig már 520-an jelezték, hogy bekapcsolódnának a rezidens-képzésbe. Ezért a minisztérium 30 százalékkal emelte a Semmelweis Egyetem régiójának keretszámait. Ugyanis a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetem régióiban maradtak szabad helyek.

Növelné az agráriumból élők számát támogatáspolitikájával a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Makón, egy mezőgazdasági fórumon a következő időszak legfontosabb kérdésének nevezte, hogy a vidéken lakók miként tudnak boldogulni. Ehhez szerinte a 25-30 évvel ezelőtti 500 ezerhez kellene közelíteni az agráriumból élők számát, amely jelenleg alig 200 ezerre tehető.

A termelők, a feldolgozók és a kereskedők együttműködését sürgette a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az első nemzeti meggy fórumon. Feldman Zsolt Hajdúböszörményben azt mondta: a termékpályán különböző érdekek jelennek meg, az ágazat szereplői nem működnek együtt megfelelően.

A napokban kapják meg a törlésről szóló határozatokat a továbbképzést elmulasztó könyvelők a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A tárca 2800 könyvelőt töröl a nyilvántartásból.

Törvényes volt a 3-as metróvonalon futó kocsik felújításának tendere - ezt állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testület jóváhagyta a BKV eljárást lezáró döntését, a jogorvoslati eljárást kezdeményező, észt ajánlattevő Skinest Rail kérelmének valamennyi elemét pedig elutasította.

Csaknem 40 százalékkal csökkentette a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását az elmúlt 25 évben Magyarország - hangsúlyozta az államfő. Áder János a somogyi klímanapon tartott előadásában azt mondta: Magyarország ezzel lépéselőnyben van, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne még tennivaló.