eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nyugodt a helyzet az osztrák-magyar határon

Nyugodt a helyzet a magyar-osztrák határon, az előző napokhoz képest kevesebb embercsempészt tartóztattak fel - közölte a burgenlandi rendőrségi szóvivő.

Gerald Pangl tájékoztatása szerint az A4-es autópályán a közeledés folyamatos volt, a régióban csaknem 120 rendőr van bevetésen, az ellenőrzéseket a bécsi rendőrökkel együttműködésben végzik.

A múlt hét vasárnap kezdődött, az embercsempészek kiszűrése érdekében indított járműellenőrzési akció keretein belül Burgenland tartományban eddig összesen harminc embercsempészt fogtak el, közülük kettőt kedden. A tartományi rendőrség közlése szerint a vonatokon is ellenőriznek majd a rendőrségi állomány kapacitásától függően.

Szerda éjféltől délelőttig 880 menedékkérő lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál. A burgenlandi rendőrség közlése szerint őket menetrend szerinti és különjáratokkal vitték Bécsbe. Hétfő kora reggeltől kedd reggelig hétezer menekült utazott keresztül az osztrák fővároson.

A miklósfalvai (Nickelsdorf) Nova Rock csarnok jelenleg üres, az itt elszállásolt menekültek már továbbutaztak. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint minden kezd visszaállni a rendes kerékvágásba.

A Vöröskereszt 120 segítővel dolgozik Burgenlandban, itt a segélyszervezet önkéntesei a hét eleje óta naponta kétszáz embert látnak el. Egyelőre nem számolnak azzal, hogy a hétvégéhez hasonlóan nagy számú menekült érkezik a határhoz, amennyiben azonban újra több önkéntesre lenne szükség úgy továbbra is tudnának más tartományokból embereket toborozni.

A bécsi érsek további menekültek befogadását szorgalmazta. Christoph Schönborn csaknem tízezer levelet küldött paptársainak és a Caritas segélyszervezet képviselőinek, hogy vegyék ki részüket a menekültek befogadásából. Az érsek a bécsi Stephansplatznál lévő egyházi irodákban akar elhelyezni migránsokat.

Schönborn azt szorgalmazza, amennyiben a papok nem tudnak menekülteket befogadni úgy más módon, német nyelvtanfolyamok vagy szabadidős tevékenységek szervezésével, esetleg adományokkal segítsék a migránsokat. Az érsek szerint mivel az egyházi ingatlanok 85 százaléka felszereltség hiányában nem alkalmas arra, hogy azokban lakni lehessen, néhány plébániának azt is meg kell fontolnia, hogy béreljen befogadásra alkalmas ingatlanokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×