Nyugodt a helyzet az osztrák-magyar határon

InfoRádió / MTI
2015. szeptember 9. 14:48
Nyugodt a helyzet a magyar-osztrák határon, az előző napokhoz képest kevesebb embercsempészt tartóztattak fel - közölte a burgenlandi rendőrségi szóvivő.

Gerald Pangl tájékoztatása szerint az A4-es autópályán a közeledés folyamatos volt, a régióban csaknem 120 rendőr van bevetésen, az ellenőrzéseket a bécsi rendőrökkel együttműködésben végzik.

A múlt hét vasárnap kezdődött, az embercsempészek kiszűrése érdekében indított járműellenőrzési akció keretein belül Burgenland tartományban eddig összesen harminc embercsempészt fogtak el, közülük kettőt kedden. A tartományi rendőrség közlése szerint a vonatokon is ellenőriznek majd a rendőrségi állomány kapacitásától függően.

Szerda éjféltől délelőttig 880 menedékkérő lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál. A burgenlandi rendőrség közlése szerint őket menetrend szerinti és különjáratokkal vitték Bécsbe. Hétfő kora reggeltől kedd reggelig hétezer menekült utazott keresztül az osztrák fővároson.

A miklósfalvai (Nickelsdorf) Nova Rock csarnok jelenleg üres, az itt elszállásolt menekültek már továbbutaztak. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint minden kezd visszaállni a rendes kerékvágásba.

A Vöröskereszt 120 segítővel dolgozik Burgenlandban, itt a segélyszervezet önkéntesei a hét eleje óta naponta kétszáz embert látnak el. Egyelőre nem számolnak azzal, hogy a hétvégéhez hasonlóan nagy számú menekült érkezik a határhoz, amennyiben azonban újra több önkéntesre lenne szükség úgy továbbra is tudnának más tartományokból embereket toborozni.

A bécsi érsek további menekültek befogadását szorgalmazta. Christoph Schönborn csaknem tízezer levelet küldött paptársainak és a Caritas segélyszervezet képviselőinek, hogy vegyék ki részüket a menekültek befogadásából. Az érsek a bécsi Stephansplatznál lévő egyházi irodákban akar elhelyezni migránsokat.

Schönborn azt szorgalmazza, amennyiben a papok nem tudnak menekülteket befogadni úgy más módon, német nyelvtanfolyamok vagy szabadidős tevékenységek szervezésével, esetleg adományokkal segítsék a migránsokat. Az érsek szerint mivel az egyházi ingatlanok 85 százaléka felszereltség hiányában nem alkalmas arra, hogy azokban lakni lehessen, néhány plébániának azt is meg kell fontolnia, hogy béreljen befogadásra alkalmas ingatlanokat.