Miniszteri szintű egyeztetés a Corvinus Egyetem Budai Campusának integrációjáról

Infostart
2015. szeptember 9. 14:45
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerda reggel hivatalában fogadta a Budapesti Corvinus Egyetemnek és a Szent István Egyetemnek a múlt héten bejelentett intézményi átalakításban érintett egyetemi és kari vezetőit.

Az egyeztetésen a fenntartó miniszter jelezte, hogy a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság integrációs javaslatát támogatja. A tárgyalás során az integráció végrehajtásának lépéseiről, a Budai Campus megmaradásának garanciáiról egyeztettek a felek.

Balog Zoltán kifejtette, hogy az integráció alapfeltétele az érintett intézmények hatékony együttműködése, elsődleges célja pedig az intézményi teljesítmények színvonalának emelése. A fenntartó célja a Budai Campus önállóságának és autonómiájának megőrzése és erősítése is.

A fenntartó és az érintett karok, intézmények közös érdeke, hogy egy erős közép-magyarországi agrárcentrum létrejöttével az agrár felsőoktatás minőségi fejlesztése hosszútávon biztosított legyen - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának közleményében.

"Balog Zoltán miniszter tartsa tiszteletben az egyetem döntését"

Ma újra bebizonyosodott, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem elutasítja a szétdarabolását, ezért felszólítjuk Balog Zoltán miniszter urat, hogy tartsa tiszteletben a szenátus mai döntését. Egyetemi autonómia nélkül nincs színvonalas felsőoktatás - közli a Budapesti Corvinus Egyetemi Tiltakozás Szervezőbizottsága.

A Corvinus szétdarabolása ügyében hiába kértek az egyetem érintett karainak dékánjai valódi tárgyalást a minisztertől. A ma reggeli megbeszélésén ehelyett csak bejelentést kaptak. Balog Zoltán azzal kezdte a találkozót, hogy a döntés az egyetem szétdarabolásáról már megszületett.

Szerdán délben a Corvinus szenátusa elutasította az egyetem szétdarabolását.

Az ülésen a döntően a pesti karok hallgatóit képviselő diákszervezeti tanács képviselői is az egység mellett szólaltak fel. A nyilvános szenátusi ülésen kizárólag az egyetem egyben maradása melletti érvek hangoztak el.

A felsőoktatás és az agrár-felsőoktatás problémáit az előző években elvett források visszaadása oldaná meg, nem pedig a szakmailag megalapozatlan, egyoldalú átalakítások - olvasható a szervezőbizottság közleményében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Illés Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítészeti karának egyetemi docense
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást