Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megrongálták az embermentő emléktábláját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megrongálták Gyöngyösön a Világ Igaza díjjal kitüntetett Ferenczfalvi Kálmán belvárosban állított emléktábláját kedd reggelre - közölte a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke az MTI-vel.

Weisz Péter elmondta: az ismeretlen elkövetők lekenték az emléktáblát, leszaggatták az azon lévő koszorúkat és egy szemeteskukát kiborítottak a tábla alá. Hozzátette, hogy a vandál pusztítás miatt többen is a rendőrséghez fordultak.

A hitközség közleményében Weisz Péter felidézte: Ferenczfalvi Kálmánnak több ezer ember köszönheti az életét. A vészkorszakban magyar embereket, köztük zsidó polgárokat, katonákat, munkaszolgálatosokat mentett meg a biztos haláltól. Bátorságát emléktáblák őrzik szerte a világban: Izraelben, Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és csaknem egy éve Gyöngyösön is.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Gyöngyösi Rendőrkapitányság rongálás bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A rongálást a KDNP gyöngyösi alapszervezete mélységesen elítéli, a tábla helyreállításához pedig felajánlja segítségét - közölte Domjánné Nyizsalovszki Rita, a kisebbik kormánypárt gyöngyösi szervezetének elnöke az MTI-vel. Közleményében kiemelte: Ferenczfalvi Kálmán a második világháború utolsó két évében több mint kétezer zsidó vallású embert mentett meg a deportálástól és a biztos haláltól, tevékenységéért a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki.

Gyöngyösön tavasszal három helyi fiatal rongált meg a zsidó temetőben mintegy kéttucatnyi sírt.