Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kihűlés fenyegeti a menekülteket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyon fáznak a menekültek Röszkénél, ezért a civilek sátrakat, polifoamot, és meleg ruhákat gyűjtenek nekik. A helyszínen hétfőn segítő önkéntes orvos, Mogyorós Judit az InfoRádiónak azt mondta: többeket a kihűlés is fenyegethet éjszakánként.

"Folyamatában leginkább a Keleti pályaudvaron levő menekültek ellátásával foglalkozunk az elmúlt egy hónapban. De mivel a Keleti kiürült, azt gondoltuk, Röszkén van szükség segítségre, ezért tegnap délután odamentünk. Engedély hiányában nem engedtek be a menekülttábor területére, bent állítólag a Vöröskereszt ellátja a betegeket, de erről nincsenek részletes információink. A gyűjtőponton, ahol a határon átjönnek és a rendőrök egy kordon mögött tulajdonképpen fogva tartják őket, ott óriási számban vannak a menekültek, és szükség van egészségügyi ellátásra" - mondta az önkéntes gyermekorvos, belgyógyász.

Mogyorós Judit hozzátette: "a legkülönbözőbb betegségek fordulnak elő, a hosszú gyaloglás miatti izom-, bőrsérülések mellett a legkülönbözőbb belgyógyászati betegségek is. Az orvosi kérdéseket megoldjuk, de probléma, hogy mivel ezek az emberek a mezőre vannak kényszerítve és külön kérésre sem tudtuk onnan elmozdítani őket. Még azokat sem, akik rossz állapotban lévő, krónikus betegek, és nem alkalmasak arra, hogy négy fokban a mezőn aludjanak. Azt a választ kaptuk, hogy esély sincs, mert a tábor megtelt.

"Nagyon fáznak. Ezek borzasztó kimerült emberek, napok óta gyalogoltak, nem aludtak, nem ettek, ilyen állapotban természetesen még jobban fáznak. Ruha nélkül: egy pólóban, rövidnadrágban, takaró nélkül négy fokban, földön fekve - mindannyian nagyon fázunk. Nemcsak a fázásról van szó, hanem a lehűlésről. Az egy dolog, hogy valaki fázik és másnapra náthás lesz, de attól rettegtem, és nem is tudjuk, hogy ez mikor fog megtörténni, ha valaki négy fokban lefekszik a földre és mélyen elalszik, olyan kihűlés és eszméletlenség következik be, hogy nem biztos, hogy reggelre élni fog" - hangsúlyozta az önkéntes gyermekorvos, belgyógyász.

Hanganyag: Gál Ildikó