eur:
393.1
usd:
366.38
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A kihűlés fenyegeti a menekülteket

Nagyon fáznak a menekültek Röszkénél, ezért a civilek sátrakat, polifoamot, és meleg ruhákat gyűjtenek nekik. A helyszínen hétfőn segítő önkéntes orvos, Mogyorós Judit az InfoRádiónak azt mondta: többeket a kihűlés is fenyegethet éjszakánként.

"Folyamatában leginkább a Keleti pályaudvaron levő menekültek ellátásával foglalkozunk az elmúlt egy hónapban. De mivel a Keleti kiürült, azt gondoltuk, Röszkén van szükség segítségre, ezért tegnap délután odamentünk. Engedély hiányában nem engedtek be a menekülttábor területére, bent állítólag a Vöröskereszt ellátja a betegeket, de erről nincsenek részletes információink. A gyűjtőponton, ahol a határon átjönnek és a rendőrök egy kordon mögött tulajdonképpen fogva tartják őket, ott óriási számban vannak a menekültek, és szükség van egészségügyi ellátásra" - mondta az önkéntes gyermekorvos, belgyógyász.

Mogyorós Judit hozzátette: "a legkülönbözőbb betegségek fordulnak elő, a hosszú gyaloglás miatti izom-, bőrsérülések mellett a legkülönbözőbb belgyógyászati betegségek is. Az orvosi kérdéseket megoldjuk, de probléma, hogy mivel ezek az emberek a mezőre vannak kényszerítve és külön kérésre sem tudtuk onnan elmozdítani őket. Még azokat sem, akik rossz állapotban lévő, krónikus betegek, és nem alkalmasak arra, hogy négy fokban a mezőn aludjanak. Azt a választ kaptuk, hogy esély sincs, mert a tábor megtelt.

"Nagyon fáznak. Ezek borzasztó kimerült emberek, napok óta gyalogoltak, nem aludtak, nem ettek, ilyen állapotban természetesen még jobban fáznak. Ruha nélkül: egy pólóban, rövidnadrágban, takaró nélkül négy fokban, földön fekve - mindannyian nagyon fázunk. Nemcsak a fázásról van szó, hanem a lehűlésről. Az egy dolog, hogy valaki fázik és másnapra náthás lesz, de attól rettegtem, és nem is tudjuk, hogy ez mikor fog megtörténni, ha valaki négy fokban lefekszik a földre és mélyen elalszik, olyan kihűlés és eszméletlenség következik be, hogy nem biztos, hogy reggelre élni fog" - hangsúlyozta az önkéntes gyermekorvos, belgyógyász.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×