eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla

Megszavazták a bevándorlási válsághelyzetet

Megszavazta az Országgyűlés a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát bevezető kormányzati javaslatot.

Fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők 140 igen szavazatával, az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, illetve a PM képviselőinek 33 ellenző szavazata mellett hagyta jóvá az Országgyűlés, hogy ha a kabinet rendeletben deklarálja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, új jogosítványokat kapnak az eljáró hatóságok a migrációs nyomás kezelésére.

Így megkezdhetik azon határmenti tranzitzónák kialakítását, amelyekből a menedékkérők csak akkor utazhatnak tovább Magyarország felé, ha menekültstátuszt kaptak.

A csomag része a bevándorlási eljárások maximum 8 naposra rövidítése, továbbá a Büntető Törvénykönyv szigorítása is, tehát a módosítás hatálybalépése után önálló büntetőjogi tényállás lesz a határzár tiltott átlépése és megrongálása, továbbá a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása, de szigorították az embercsempészet miatt kiszabható büntetési tételeket is. Akár húsz év is kiszabható rájuk, sőt ebbéli tevékenységükből származó vagyonukat is el kell kobozni.

A záróvita során Trócsányi László igazságügyi miniszter aláhúzta, hogy a jelenlegi válság megrendítheti a schengeni rendszert.

"A jelen törvénycsomag azt a célt szolgálja, hogy orvosoljuk egyelőre legalább nemzeti szinten ezt a problémát, bízva abban, hogy a helyzet közép és hosszú távú kezelésére mielőbb mindenki számára megfelelő, közös európai megoldások is születnek."

Kósa Lajos a Fidesz vezérszónokaként úgy látta, hogy az Európai Unió tehetetlensége jelentősen hozzájárult, hogy a migrációs nyomás ilyen mértékűre nőtt.

"De ne felejtsük el, hogy emögött egyébként van egy nagyon jól szervezett, nagyon tudatos nemzetközi bűnhálózat."

Harangozó Tamás azonban a szocialisták részéről úgy látta, hogy a kormány célja nem a helyzet megoldása, hanem a magyar emberek jogainak korlátozása.

"A Keleti Pályaudvarnál és az ország pályaudvarain tomboló káoszért nem az Európai Unió vagy nem Németország vezetői, hanem a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor a felelős."

A jobbikos Z. Kárpát Dániel két megoldást látott a problémára.

Az egyik az, hogy Magyarország állítsa le a migránsok regisztrációját, a másik megoldás pedig a határ hermetikus lezárása.

Schiffer András, az LMP részéről a kormány kudarcának tartotta a kialakult helyzetet.

"Olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amelyik ennek a helyzetnek a kezelésére alkalmatlan."

A törvénycsomag rendelkezései szeptember 15-étől lépnek hatályba. Azonban mivel csütörtökön az Országgyűlés négyötöde nem járult hozzá, hogy sürgős eljárással tárgyalják a rendőrségi, valamint a honvédségi törvény átírását, a honvédség várhatóan csak októbertől vesz részt a déli határ ellenőrzésében.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×