Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bemutatják Tokaj-Hegyalja helyi pénzét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Mádi Furmint Ünnepen, szeptember 5-én mutatják be hivatalosan Tokaj-Hegyalja helyi pénzét, a Tokaji Dukátot.

Tokaji Dukátnak hívják a térség helyi pénzét, a hegyaljai települések rendezvényein már találkozhattak is a bemutatóstandokkal a látogatók. Nem újdonság az ilyen kezdeményezés: Sopronban a Kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai-, a balatoni térségben pedig a Balatoni Korona már jól bevált a turisztikai szolgáltatók körében.

Tokaj-Hegyalja helyi pénzének nevéről a térség 27 településének vezetői és a közösségi médián keresztül szavazók döntöttek, a számos lehetőség közül (többek közt: Tokaj Pénze, Rákóczi Korona, Tokaji Tallér) a Tokaji Dukátra voksoltak. Történelmi háttere is van azonban: a Rákóczi-szabadságharc idején Hegyalján vezettek már be saját pénzt, amiből a legértékesebb a Dukát volt. Abban az időszakban mindez összefort a közösség erejével és függetlenségével szellemi és anyagi értelemben egyaránt.
A helyi pénz a forint papír címleteit képezi le, tehát 500, 1000, 2000, 5000, 10000 és 20000-es címletekben jelenik meg, a "bankjegyek" pedig Hegyaljához kötődő személyeket ábrázolnak majd. A dukátot névértéken lehet majd váltani, tehát egy Tokaji Dukát egy forintot ér majd.

A tervek szerint szeptember végéig megtörténik az első hivatalos kibocsátás. A helyi pénz használói ezt követően az elfogadóhelyeken - boltok, üzletek, piacok, szolgáltatók - vásárolhatnak, de a megbízási, vállalkozási díjak, önkormányzatoktól függően közszolgáltatások is fizethetőek lesznek helyi pénzben és a vállalkozók is vásárolhatnak egymástól. Gyakorlatilag hasonlóan működik mint a forint, viszont folyamatosan helyben marad - írja a hegyalja.info.