Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bizonytalanság a kazáncsere-rendelet körül - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet szerint óriási bizonytalanság alakult ki a kazáncsere-rendelet körül. Főként építőipari vállalkozásokat érintő uniós pályázati lehetőség válik elérhetővé mintegy ezermilliárd forint értékben ez év végéig - írja a Magyar Idők. Az önkéntesek segítsége nélkül alig bírják a menekültáradat kezelését a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budafoki úti székházának ügyintézői - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint óriási bizonytalanság alakult ki a kazáncsere-rendelet körül, amely tegnap lépett volna hatályba, de mégsem jelent meg. A jogszabály ugyanis betarthatatlan határidőket szabna a hagyományos fűtőberendezések beépítésére. A piacon lévő mintegy 20 ezer hagyományos kazánt ugyanis lehetetlen lenne az év végéig értékesíteni és felszerelni.

Főként építőipari vállalkozásokat érintő uniós pályázati lehetőség válik elérhetővé mintegy ezermilliárd forint értékben ez év végéig - írja a Magyar Idők. Szeptemberben az árvízvédelmi fejlesztésekre, valamint a katasztrófavédelmi rendszerek korszerűsítésére 171,4 milliárd, illetve 43,43 milliárd összértékű pályázatot írnak ki.

Az önkéntesek segítsége nélkül alig bírják a menekültáradat kezelését a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budafoki úti székházának ügyintézői - írja a Népszabadság. A napilap újságírója a helyszínen járt, és zsúfolt, naponta több száz - sokszor írni nem tudó - menekültet fogadó regisztrációs állomásról számolt be.

Egy eddig ismeretlen tengeri skorpió fajt találtak Iowa északkeleti részén. Az embernagyságú, pókkal rokon állatról grafikákat is láthatnak az Indexen.

Lövétei István szerint több sebből vérzik a bevándorlással kapcsolatos új szabályozás. Az alkotmányjogász a Népszabadságnak azt mondta: senki nem vizsgálta, hogy a törvény összhangban áll-e a nemzetközi joggal, az uniós normákkal és a genfi konvencióval. A kivételes jogrend bevezetéséhez pedig véleménye szerint csak az alaptörvény adhatna felhatalmazást.

Több mint húszmilliárd forint tandíjat fizetnek évente a magyarországi orvosképzésben részt vevő külföldi diákok - olvasható a Magyar Időkben. A magyar orvosképzés nemzetközi híre és a képzés viszonylagos kedvező ára miatt évente több ezer külföldi tanul orvosnak, fogorvosnak, illetve gyógyszerésznek a magyar intézményekben.

A Magyar Nemzet a tegnap indult új tanév kapcsán a különböző országok oktatási rendszerét hasonlítja össze. A cikkből kiderül: a legtöbb leckét a kínai gyerekek kapják, a PISA felmérésen jól teljesítő finn diákokat viszont nem terhelik túl.

Az amerikai haditengerészet bejelentette, hogy a USS John Warner tengeralattjáró mostantól hivatalosan is a flotta részévé vált. A 7800 tonnás, 102 méter hosszú lopakodó páncélhajó értéke kétmilliárd dollár, és a modern szenzorai segítségével pont úgy irányítható, mint egy videojáték. Részletek az Indexen.

A változékony időjárás, a meghosszabbított orosz embargó és a rekord nyerstej felvásárlási árak miatt az uniós gazdák több tejet termeltek idén, amelyen most nem tudnak túladni. A magyar gazdák arra panaszkodnak: 90-100 forint a kilónkénti önköltség, ám az országos átlagár a 75 forintot is alig éri el. A napi.hu megkereste a Földművelésügy Minisztériumot, hogy milyen segítséget nyújtana a tejágazatnak. Részletek a 9 óra után kezdődő üzleti reggeli című műsorunkban.

Részvényeket dobtak ki az európai elitklubból. A Portfólió azt írja: változások történtek az 50 legnagyobb európai részvényt tartalmazó Stoxx Europe 50 indexnél, a kikerülő cégek jelentős, 5-6 százalékos esésben vannak, alulteljesítve ezzel a piacot. Az olaj és általánosságban véve a nyersanyagárak összeomlása miatt sok cég került lejtmenetbe.

Van olyan tanár, aki két év munkaviszony után majdnem 2 millió forintnak megfelelő ausztrál dollárt keres. Eközben egy mesterfokozattal rendelkező magyar pedagógus bére 190 ezer forint. Nepálban egy tanító 32 ezer forintnak megfelelő helyi pénzt visz haza. A Pénzcentrum a világ pedagógusainak béréről készített körképet.