eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarország az Európai Unió jogi keretein belül védi meg saját határait - a nap hírei

Ismét tüntettek a menekültek a Keleti pályaudvarnál. A szemeszter közepén kezdődik a felsőoktatási intézmények átalakítása.

Magyarország az Európai Unió jogi keretein belül védi meg saját határait, Brüsszel képtelen kezelni a kialakult helyzetet - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén azt mondta: Magyarországon és Európában hosszú távú intézkedésekre van szükség, mert még milliók indulhatnak útnak Európa felé. Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a határzár védelmére 3.000-3.500 katonát vezényelnek, de nem lesz tűzparancsuk.

A hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és - szükség esetén - vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra - közölte a MÁV. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Keleti pályaudvaron megszűnt a hatósági zárás és újra megindult a vonatforgalom. Napközben menekültek tüntettek a Keleti pályaudvaron, a menedékkérők tömege nemzetközi vonatjegyet akart venni, és feljutni valamelyik Németországba tartó vonatra. A német kancellár elhárította Németország felelősségét a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében.

Az európai migrációs válsághelyzetről tárgyal csütörtökön az unió vezetőivel Brüsszelben a miniszterelnök. Orbán Viktor Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével egyeztet. Orbán Viktor péntek délután részt vesz a Visegrádi Négyek prágai rendkívüli csúcstalálkozóján.

Magyarország visszautasítja az olyan vádakat, amelyek szerint nem kezeli megfelelően a menekültek ügyét - jelentette ki a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Magyar Levente előzőleg megbeszélést folytatott a budapesti osztrák ügyvivővel, akit azt követően kérettek be, hogy az osztrák kancellár hétfőn közvetve bírálta Budapest eljárását amiatt, hogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai értékekkel és érdekekkel ellentétesen viselkednek egyes európai vezetők a bevándorlás ügyében. Szijjártó Péter a szlovéniai Bledben rendezett stratégiai konferencián ismét úgy vélte: az Európai Unió által javasolt kötelező kvóta megszabására épülő politika megbukott és Magyarország szorgalmazza, hogy még ősszel tartsanak menekültügyi konferenciát Budapesten az uniós tagállamok, a nyugat-balkáni országok és Törökország részvételével.

Bulgáriában vettek őrizetbe egy újabb gyanúsítottat a 71 menekült halálát okozó múlt heti tragédia ügyében - közölte a bolgár belügyminiszter. Ezzel hatra emelkedett a bűnüggyel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottak száma. Hírügynökségi tudósítás szerint az újabb bolgár állampolgárral már mindenkit őrizetbe vettek, akinek köze volt az ügyhöz. A korábban őrizetbe vettek közül összesen négy bolgár és egy afgán embercsempészt helyezett előzetes letartóztatásba a Kecskeméti Járásbíróság.

A szemeszter közepén kezdődik a felsőoktatási intézmények átalakítása - közölte a területért felelős államtitkár. A bejelentés idején hallgatók demonstráltak az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt. Palkovics László bejelentette: a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kara a tervek szerint január elsején csatlakozik a gödöllői Szent István Egyetemhez. A jövő év első napjával alakul át a Nyugat-magyarországi Egyetem, amelynek mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kara a győri Széchenyi István Egyetemhez kerül. Júliustól egyesülne a Kecskeméti és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert és az Eszterházy Károly Főiskola.

Mégsem lehet népszavazást tartani a kórházi várólisták lerövidítéséről, mert a Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését. A kezdeményezés a civilek által indított rendszerbontó népszavazási kérdések közé tartozott, és korábban jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság. A Kúria jogerős határozata alapján azért nem hitelesíthető a kezdeményezés, mert egy érvényes és eredményes népszavazás esetén az Országgyűlésre nem egyértelmű törvényalkotási kötelezettség hárulna. Az indoklás szerint a kérdés, szemben a hatályos szabályozással, csak a fekvőbeteg ellátó intézményekben vezetett várólistákra vonatkozott volna.

Az ipari és a digitális forradalom után a klímaforradalom korát éljük - mondta köztársasági elnök a Műegyetem tanévnyitóján. Áder János arra hívta fel a figyelmet: az intézményben tanulóknak és oktatóknak felelősségük és lehetőségük is van egyszerre, hogy a klímaváltozás okozta kihívásokra válaszokat keressenek, a folyamatokra hatást gyakoroljanak.

Csaknem 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák számára kezdődött meg a tanév. Csaknem 650 ezer iskolás kapja ingyen a tankönyveket. Azoknak a diákoknak, akiknek mégsem térítésmentesek a kiadványok, a szülőknek szeptember 15-éig kell a könyveket csekken vagy banki átutalással kifizetniük. A csomagok átlagos ára 12 ezer forint. Az új tanévben már teljessé válik a mindennapos testnevelés, folytatódik a pedagógusok béremelése és minősítése.

A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt a meteorológiai ősz első napján. Újpesten kedden 35,4 tized fokot mértek, 1942-ben 34,1 tized fok volt a legmelegebb A Békés megyei Dombegyházán 36,9 tized fok volt, ezzel a 2012-es rekord dőlt meg, akkor 35,2 tized fok volt Körösszakálon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×