Magyarország az Európai Unió jogi keretein belül védi meg saját határait - a nap hírei

Infostart
2015. szeptember 1. 21:19
Ismét tüntettek a menekültek a Keleti pályaudvarnál. A szemeszter közepén kezdődik a felsőoktatási intézmények átalakítása.

Magyarország az Európai Unió jogi keretein belül védi meg saját határait, Brüsszel képtelen kezelni a kialakult helyzetet - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén azt mondta: Magyarországon és Európában hosszú távú intézkedésekre van szükség, mert még milliók indulhatnak útnak Európa felé. Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a határzár védelmére 3.000-3.500 katonát vezényelnek, de nem lesz tűzparancsuk.

A hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és - szükség esetén - vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra - közölte a MÁV. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a Keleti pályaudvaron megszűnt a hatósági zárás és újra megindult a vonatforgalom. Napközben menekültek tüntettek a Keleti pályaudvaron, a menedékkérők tömege nemzetközi vonatjegyet akart venni, és feljutni valamelyik Németországba tartó vonatra. A német kancellár elhárította Németország felelősségét a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében.

Az európai migrációs válsághelyzetről tárgyal csütörtökön az unió vezetőivel Brüsszelben a miniszterelnök. Orbán Viktor Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével egyeztet. Orbán Viktor péntek délután részt vesz a Visegrádi Négyek prágai rendkívüli csúcstalálkozóján.

Magyarország visszautasítja az olyan vádakat, amelyek szerint nem kezeli megfelelően a menekültek ügyét - jelentette ki a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár. Magyar Levente előzőleg megbeszélést folytatott a budapesti osztrák ügyvivővel, akit azt követően kérettek be, hogy az osztrák kancellár hétfőn közvetve bírálta Budapest eljárását amiatt, hogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az európai értékekkel és érdekekkel ellentétesen viselkednek egyes európai vezetők a bevándorlás ügyében. Szijjártó Péter a szlovéniai Bledben rendezett stratégiai konferencián ismét úgy vélte: az Európai Unió által javasolt kötelező kvóta megszabására épülő politika megbukott és Magyarország szorgalmazza, hogy még ősszel tartsanak menekültügyi konferenciát Budapesten az uniós tagállamok, a nyugat-balkáni országok és Törökország részvételével.

Bulgáriában vettek őrizetbe egy újabb gyanúsítottat a 71 menekült halálát okozó múlt heti tragédia ügyében - közölte a bolgár belügyminiszter. Ezzel hatra emelkedett a bűnüggyel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottak száma. Hírügynökségi tudósítás szerint az újabb bolgár állampolgárral már mindenkit őrizetbe vettek, akinek köze volt az ügyhöz. A korábban őrizetbe vettek közül összesen négy bolgár és egy afgán embercsempészt helyezett előzetes letartóztatásba a Kecskeméti Járásbíróság.

A szemeszter közepén kezdődik a felsőoktatási intézmények átalakítása - közölte a területért felelős államtitkár. A bejelentés idején hallgatók demonstráltak az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt. Palkovics László bejelentette: a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kara a tervek szerint január elsején csatlakozik a gödöllői Szent István Egyetemhez. A jövő év első napjával alakul át a Nyugat-magyarországi Egyetem, amelynek mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kara a győri Széchenyi István Egyetemhez kerül. Júliustól egyesülne a Kecskeméti és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert és az Eszterházy Károly Főiskola.

Mégsem lehet népszavazást tartani a kórházi várólisták lerövidítéséről, mert a Kúria megtagadta a kérdés hitelesítését. A kezdeményezés a civilek által indított rendszerbontó népszavazási kérdések közé tartozott, és korábban jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság. A Kúria jogerős határozata alapján azért nem hitelesíthető a kezdeményezés, mert egy érvényes és eredményes népszavazás esetén az Országgyűlésre nem egyértelmű törvényalkotási kötelezettség hárulna. Az indoklás szerint a kérdés, szemben a hatályos szabályozással, csak a fekvőbeteg ellátó intézményekben vezetett várólistákra vonatkozott volna.

Az ipari és a digitális forradalom után a klímaforradalom korát éljük - mondta köztársasági elnök a Műegyetem tanévnyitóján. Áder János arra hívta fel a figyelmet: az intézményben tanulóknak és oktatóknak felelősségük és lehetőségük is van egyszerre, hogy a klímaváltozás okozta kihívásokra válaszokat keressenek, a folyamatokra hatást gyakoroljanak.

Csaknem 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák számára kezdődött meg a tanév. Csaknem 650 ezer iskolás kapja ingyen a tankönyveket. Azoknak a diákoknak, akiknek mégsem térítésmentesek a kiadványok, a szülőknek szeptember 15-éig kell a könyveket csekken vagy banki átutalással kifizetniük. A csomagok átlagos ára 12 ezer forint. Az új tanévben már teljessé válik a mindennapos testnevelés, folytatódik a pedagógusok béremelése és minősítése.

A fővárosi és az országos napi melegrekord is megdőlt a meteorológiai ősz első napján. Újpesten kedden 35,4 tized fokot mértek, 1942-ben 34,1 tized fok volt a legmelegebb A Békés megyei Dombegyházán 36,9 tized fok volt, ezzel a 2012-es rekord dőlt meg, akkor 35,2 tized fok volt Körösszakálon.