Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pálffy Ilona: formailag rendben van a 19 népszavazási kérdés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Választási Iroda formai szempontból rendben találta, így tovább küldte a Nemzeti Választási Bizottságnak a március 15-ei civil ellenzéki tüntetésen bejelentett 19 népszavazási kérdést. A testület elnöke az InfoRádióban jelezte: az NVB április 12-ig dönthet a kezdeményezésekről.

Pálffy Ilona kifejtette: először minden esetben a Nemzeti Választási Iroda vizsgál meg valamennyi benyújtott népszavazási kérdést, formai szempontból. A testületnek ugyanis csak formai szempontból van lehetősége a beadványokat megvizsgálni, tartalmilag nem elemzi azokat. Annak ellenőrzése már a Nemzeti Választási Bizottság feladata. A formai vizsgálatnál azt ellenőrzik, hogy megvan-e a húsz kezdeményező, mindenki nagykorú-e, rendelkezik-e Magyarországon állandó lakóhellyel, illetve magyar állampolgár-e. Ellenőrizni kell azt is, hogy a hitelesítési ív megfelel-e a jogszabályoknak.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hozzátette: az NVB szinte biztos, hogy nem egyidőben fogja valamennyi kérésben meghozni a döntést, azt vizsgálják majd, hogy a feltett kérdések nem ütköznek-e az alaptörvénybe, nemzetközi szerződésekbe és egyértelműek-e. Pálffy Ilona elképzelhetőnek tartja, hogy a 30 napos határidőn belül ugyan, de két-három csomagban fog a testület határozatokat hozni.

Amennyiben valamennyi kérdést jóváhagyja a Nemzeti Választási Bizottság, akkor azokhoz külön-külön kell a kétszázezer aláírást összeszedni, vagyis 3.800.000 aláírást kell összegyűjteniük a kezdeményezőknek.

Pálffy Ilona elmondta azt is: ha kiírásra kerül mind a 19 kérdés, akkor azokat 19 külön lapon jelenítik majd meg, a népszavazásról szóló törvény ugyanis azt mondja ki, hogy csak egy kérdés lehet egy szavazólapon.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy általában egy népszavazási kezdeményezési procedúra minimum egy évig eltart.