Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért csúszik a Sorsok Háza megnyitása?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szándékosan akadályozza a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza megnyitását, ám az alapítvány szeretné folytatni a megkezdett munkát, hogy az intézmény megnyithassa kapuit a józsefvárosi pályaudvar volt területén.

A közalapítvány hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Miniszterelnökség a Sorsok Házáról 2013 őszén készített belső munkaanyagot végleges koncepciónak beállítva hozta nyilvánosságra.

Az ügy előzménye - a Népszabadság hétfői cikke szerint - hogy a józsefvárosi intézményről a Miniszterelnökség egy dokumentumot küldött szét véleményezésre, az anyagot a Sorsok Háza létrehozásával megbízott Schmidt Mária főigazgató jegyzi. A lap történészeket és zsidó közösségek vezetőit idézte, akik az anyagot nem tartották szakmailag megfelelőnek.

A közalapítvány a történtekkel kapcsolatban fontosnak tartotta leszögezni, hogy a Miniszterelnökség által az elmúlt időszakban véleményezésre kiküldött dokumentum egy belső használatra készült előkészítő jellegű munkaanyag, amelyet 2013 őszén készítettek a Miniszterelnökség sürgetésére.

Hozzátették: feladatuk a munka előkészítése, a készülő múzeum elnevezése volt, ezért is érthetetlen, miért állítja épp a megrendelő fél, hogy az elkészült dokumentum a múzeum végleges koncepcióját tartalmazná. Ez az állítás nem felel meg a tényeknek - írták.

Azt hangsúlyozták, nem azzal van problémájuk, hogy az anyag a szakmai és a zsidó közéleti nyilvánosság elé került, hanem azzal, hogy egy nem végleges, kezdeti fázisban lévő, további előkészítésre szánt munkaanyagot szellőztettek meg - szándékosan úgy beállítva, mintha nem egy kivonatos szinopszisról lenne szó, hanem a végső koncepcióról.

Közölték, a Sorsok Háza végleges koncepcióját és látványtervét a Miniszterelnökséggel való szóbeli megállapodás, felkérés alapján készítették el, saját erőből, hiszen munkájukat a Miniszterelnökség nem fizette ki.

"A történtek fényében nem gondolhatunk másra, mint hogy a Sorsok Házát a nyilvánosság előtt lejáratni szándékozó akcióról van szó. Értetlenül állunk azelőtt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter - talán barátja és újdonsült tanácsadója, a vaskos pártállami múlttal bíró Zoltai Gusztáv sugalmazására -, szánt szándékkal akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, rúg fel írásbeli és szóbeli megállapodásokat, megy szembe a kormány határozatával" - áll a közleményben.

A közalapítvány közleményében felidézte, 2013-ban kaptak felkérést arra, hogy a Sorsok Háza szakmai koncepcióját kialakítsák, és felügyeljék annak megvalósítását.

Emlékeztetett arra is, egyeztetések során vettek részt, amelyeken a hazai és a külföldi zsidó szervezetek elé tárták, miként képzelik el az állandó kiállítást.