eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Évértékelő: a kormányfő a keményen dolgozókról beszélt

Orbán Viktor a budapesti Várkert Bazárban elmondott beszédében kiállt a polgári Magyarország eszménye mellett, és kitért a Fidesz-KDNP veszprémi időközi választási vereségére is, amellyel kapcsolatban azt kérte híveitől: "legyünk ismét észnél, ne üljünk a babérjainkon".

A Fidesz-elnök azt mondta, híveik nem jelentéktelen része nem állt ki mellettük a veszprémi időközi választáson, akik minden bizonnyal elégedetlenek velük, ezért valószínűleg több egyeztetésre, megegyezésre és több konzultációra lesz szükség a jövőben.

A kormányfő nyomatékosította, sem egyéni ambíció, sem egyéni vagy csoportérdek nem kerülhet a haza érdeke és szolgálata elé, továbbá beszélt arról is, hogy kabinetje szuverén és kezdeményező külpolitikát folytat.

Európa helyzetével kapcsolatban arról beszélt, hogy a kontinens ma olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre lehetetlen "a liberális multikulturalizmus" keretében válaszolni. A legfontosabb kérdések közé sorolta, hogy be lehet-e fogadni azokat az embereket, akik közül sokan nem hajlandók elfogadni az európai kultúrát, vagy eleve azzal a szándékkal jönnek, hogy lerombolják azt.

A kabinet gazdaságpolitikájával kapcsolatban valódi gazdasági áttörésnek nevezte, hogy a magyar gazdaság évtizedek után tavaly először nem külföldről felvett hitelekből kezdett el növekedni. Úgy látja, többről van szó, mint jó kormányzásról, egy nép vált nagykorúvá pénzügyi értelemben.

A következő három év célját, küldetését Orbán Viktor úgy jelölte ki - azon túl, hogy a szocialisták ne térjenek vissza -, hogy az a mindennapi keményen dolgozó emberekről és családjukról szóljon. A magyar társadalom nem lehet többé olyan hely, ahol az egyes emeletek között nincs közlekedés, a keményen dolgozó magyarok százezreit is be kell engedni a polgári társadalomba - fogalmazott.

A Fidesz a beszédre reagálva közleményben azt írta: eddig is sok közös eredményt értek el a magyar emberekkel, és ezután is támogatni fogják, hogy a kormány a keményen dolgozó, bérből és fizetésből élő emberek és családjaik érdekét képviselje. Az eddig eredményekre példaként említették a bérek növelését, a nyugdíjak értékének megvédését, a rezsi csökkentését, valamint a bankok elszámoltatását.

A miniszterelnök évértékelőjéről Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, Orbán Viktor túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán, és helyzetértékelésére, a célok megfogalmazására egyaránt nagyvonalú és távlatos gondolkodás volt jellemző.

Az MSZP ezzel szemben úgy látta, egy gyengülő Fidesz elnöke tartott évértékelőt. A szocialista Márton Roland szerint a kormánypárt válságban van, egymillió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, televíziói cserben hagyják. "Ma egy bazári beszéddel felsorolta a vágyait, nagyon erőlködött, de nem tudta túlkiabálni a valóságot" - értékelt az ellenzéki politikus.

A Jobbik elnöke szerint a kormányfő ahelyett, hogy érdemi kormányzásra térne át, csúcsra járatja a politikai háborút. Vona Gábor azt mondta, az évértékelő legfontosabb újdonsága a harcba szólító hangnem volt, ami a Fideszen belüli baj bizonyítéka. Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarországnak higgadt, érdemi és konstruktív vitákra volna szüksége és nem politikai hidegháborúra.

Az LMP álláspontja szerint az Orbán-kormány a dolgozói szegénység országává tette Magyarországot, ahol Európában a legnagyobb a jövedelemkülönbség a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke kijelentette: a kabinet csak néhány családot kíván feltőkésíteni - közöttük említette "a Mészáros, a Garancsi és a Vajna családot" -, míg a keményen dolgozók csak pórul jártak az elmúlt években.

A DK szerint pénteken egy "szellemileg és politikai cselekvőképességében megrogyott" miniszterelnököt látott az ország. Gréczy Zsolt szóvivő szerint a kormányfő semmitmondó beszédet mondott és olyan adatokkal próbálta alátámasztani kormányzása sikereit, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja úgy látta, egy "fáradt és hazug" miniszterelnök beszélt a "semmiről". Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke kikérte maguknak, hogy a kormányfő sem a korrupcióról, sem a nyomorról, sem az "országot uraló" reménytelenségről nem ejtett szót.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja szerint a pénteki évértékelőben megfogalmazott sikertörténet csak "a kiváltságosokra" vonatkozik.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke reakciójában azt emelte ki, hogy a gyűlöletre nem lehet építeni Magyarországot, a kirekesztéstől nem fejlődik a gazdaság, az országnak pedig nem újabb ellenség-, hanem jövőkép kell.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán Viktor előadása komoly hangvételű, de szokás szerint anekdotákban is bővelkedő volt.

Két legfontosabb pillére pedig a szuverén, kezdeményező külpolitika értelmezése és a következő három év fő céljának kitűzése, a "keményen dolgozók emberek és családok segítése" volt - fejtette ki az elemző.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője szerint idén sajátos politikai környezetben hangzott el a kormányfői beszéd, mivel "Magyarország teljes nemzetközi elszigetelődésének veszélye", a Fideszen belüli "húsz éve nem látott, éles konfliktusok", valamint a Fidesz veszprémi veresége azt mutatja, hogy megszűnt a kormánypárt legyőzhetetlenségének percepciója.

A PC munkatársa hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök az eddigi külpolitika fenntartásával a "magyar történelem rossz hagyományait folytatva" megint a "vesztes oldalra áll egy nemzetközi konfliktusban".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×