Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évértékelő: a kormányfő a keményen dolgozókról beszélt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor a budapesti Várkert Bazárban elmondott beszédében kiállt a polgári Magyarország eszménye mellett, és kitért a Fidesz-KDNP veszprémi időközi választási vereségére is, amellyel kapcsolatban azt kérte híveitől: "legyünk ismét észnél, ne üljünk a babérjainkon".

A Fidesz-elnök azt mondta, híveik nem jelentéktelen része nem állt ki mellettük a veszprémi időközi választáson, akik minden bizonnyal elégedetlenek velük, ezért valószínűleg több egyeztetésre, megegyezésre és több konzultációra lesz szükség a jövőben.

A kormányfő nyomatékosította, sem egyéni ambíció, sem egyéni vagy csoportérdek nem kerülhet a haza érdeke és szolgálata elé, továbbá beszélt arról is, hogy kabinetje szuverén és kezdeményező külpolitikát folytat.

Európa helyzetével kapcsolatban arról beszélt, hogy a kontinens ma olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre lehetetlen "a liberális multikulturalizmus" keretében válaszolni. A legfontosabb kérdések közé sorolta, hogy be lehet-e fogadni azokat az embereket, akik közül sokan nem hajlandók elfogadni az európai kultúrát, vagy eleve azzal a szándékkal jönnek, hogy lerombolják azt.

A kabinet gazdaságpolitikájával kapcsolatban valódi gazdasági áttörésnek nevezte, hogy a magyar gazdaság évtizedek után tavaly először nem külföldről felvett hitelekből kezdett el növekedni. Úgy látja, többről van szó, mint jó kormányzásról, egy nép vált nagykorúvá pénzügyi értelemben.

A következő három év célját, küldetését Orbán Viktor úgy jelölte ki - azon túl, hogy a szocialisták ne térjenek vissza -, hogy az a mindennapi keményen dolgozó emberekről és családjukról szóljon. A magyar társadalom nem lehet többé olyan hely, ahol az egyes emeletek között nincs közlekedés, a keményen dolgozó magyarok százezreit is be kell engedni a polgári társadalomba - fogalmazott.

A Fidesz a beszédre reagálva közleményben azt írta: eddig is sok közös eredményt értek el a magyar emberekkel, és ezután is támogatni fogják, hogy a kormány a keményen dolgozó, bérből és fizetésből élő emberek és családjaik érdekét képviselje. Az eddig eredményekre példaként említették a bérek növelését, a nyugdíjak értékének megvédését, a rezsi csökkentését, valamint a bankok elszámoltatását.

A miniszterelnök évértékelőjéről Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta, Orbán Viktor túllépett a pártpolitikai küzdelmek világán, és helyzetértékelésére, a célok megfogalmazására egyaránt nagyvonalú és távlatos gondolkodás volt jellemző.

Az MSZP ezzel szemben úgy látta, egy gyengülő Fidesz elnöke tartott évértékelőt. A szocialista Márton Roland szerint a kormánypárt válságban van, egymillió szavazója otthagyta, legnagyobb támogatója ma már az ellensége, saját képviselői szidják, tanácsadói leleplezik, újságjai, televíziói cserben hagyják. "Ma egy bazári beszéddel felsorolta a vágyait, nagyon erőlködött, de nem tudta túlkiabálni a valóságot" - értékelt az ellenzéki politikus.

A Jobbik elnöke szerint a kormányfő ahelyett, hogy érdemi kormányzásra térne át, csúcsra járatja a politikai háborút. Vona Gábor azt mondta, az évértékelő legfontosabb újdonsága a harcba szólító hangnem volt, ami a Fideszen belüli baj bizonyítéka. Az ellenzéki pártvezető szerint Magyarországnak higgadt, érdemi és konstruktív vitákra volna szüksége és nem politikai hidegháborúra.

Az LMP álláspontja szerint az Orbán-kormány a dolgozói szegénység országává tette Magyarországot, ahol Európában a legnagyobb a jövedelemkülönbség a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke kijelentette: a kabinet csak néhány családot kíván feltőkésíteni - közöttük említette "a Mészáros, a Garancsi és a Vajna családot" -, míg a keményen dolgozók csak pórul jártak az elmúlt években.

A DK szerint pénteken egy "szellemileg és politikai cselekvőképességében megrogyott" miniszterelnököt látott az ország. Gréczy Zsolt szóvivő szerint a kormányfő semmitmondó beszédet mondott és olyan adatokkal próbálta alátámasztani kormányzása sikereit, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja úgy látta, egy "fáradt és hazug" miniszterelnök beszélt a "semmiről". Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke kikérte maguknak, hogy a kormányfő sem a korrupcióról, sem a nyomorról, sem az "országot uraló" reménytelenségről nem ejtett szót.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja szerint a pénteki évértékelőben megfogalmazott sikertörténet csak "a kiváltságosokra" vonatkozik.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke reakciójában azt emelte ki, hogy a gyűlöletre nem lehet építeni Magyarországot, a kirekesztéstől nem fejlődik a gazdaság, az országnak pedig nem újabb ellenség-, hanem jövőkép kell.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán Viktor előadása komoly hangvételű, de szokás szerint anekdotákban is bővelkedő volt.

Két legfontosabb pillére pedig a szuverén, kezdeményező külpolitika értelmezése és a következő három év fő céljának kitűzése, a "keményen dolgozók emberek és családok segítése" volt - fejtette ki az elemző.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője szerint idén sajátos politikai környezetben hangzott el a kormányfői beszéd, mivel "Magyarország teljes nemzetközi elszigetelődésének veszélye", a Fideszen belüli "húsz éve nem látott, éles konfliktusok", valamint a Fidesz veszprémi veresége azt mutatja, hogy megszűnt a kormánypárt legyőzhetetlenségének percepciója.

A PC munkatársa hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök az eddigi külpolitika fenntartásával a "magyar történelem rossz hagyományait folytatva" megint a "vesztes oldalra áll egy nemzetközi konfliktusban".