Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ELTE: nem történt szabálytalanság az ösztöndíjak felosztásakor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ELTE szerint bár néhány kirívó esetben egy-másfél milliós ösztöndíjtételeket is kifizettek, nem merült fel a törvénytelenség gyanúja, a rendelkezésre álló keret felosztása minden esetben a jogszabályi előírások és az egyetemi szabályzatok szerint történt és történik.

Ezt a felsőoktatás intézmény közölte hétfőn az MTI-vel, felidézve, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2013 októbere és 2014 februárja között a 2009 és 2012 közötti időszakkal kapcsolatban végzett ellenőrzést az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE); a vizsgálat túlnyomórészt pozitív eredménnyel zárult.

Az egyetem közlése szerint a Magyar Nemzet hétfői cikkében a valóságnak megfelelően állította, hogy a nem nyilvános jelentés szerint "az ELTE pénzügyi helyzete a költségvetési támogatás 1,4 milliárdos csökkenése és a 3,6 milliárdos zárolás ellenére is stabil volt". Szintén igaz, hogy a vizsgálat megállapította: "a hallgatói képviselet a működési támogatást igazoltan a megfelelő célokra, vagyis működési költségekre, kiadványok, újságok készítésére és rendezvényszervezésre fordította. A rendezvényszervező cégek és a hök vezető tisztségviselői között személyi összefonódás nem állapítható meg" - írták.

Hozzátették: a jelentés az egyetem nyolc kara közül egy, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói részönkormányzata esetében néhány esetben szabálytalanságokra, eljárási hibákra mutatott rá egyes ösztöndíjak odaítélésével kapcsolatban. A sajtóban említett néhány kirívó esetben egy-másfél milliós tételeket is kifizettek, ám ezekben az esetekben sem merült fel a törvénytelenség gyanúja, az ösztöndíjakra rendelkezésre álló keret felosztása az ELTE-n minden esetben a jogszabályi előírások és az egyetemi szabályzatok szerint történt és történik, a hallgatói önkormányzat (hök) minden esetben az ELTE gazdálkodási szabályzata szerint jár el - fejtették ki.

Ugyanakkor az egyetem és a hök vezetése morális kötelességének érezte, hogy saját gyakorlatában a törvényi kötelezettségeknél szigorúbb szabályrendszert vezessen be a hallgatói juttatásokkal kapcsolatban. Ezért számos olyan változtatást vitt végbe az előző évek során, amelyek eredményeként átlátható, világos, a hallgatói igényekre hatékonyan reflektáló összetett ösztöndíjrendszer jött létre.

Az országban elsőként - a hallgatói önkormányzat javaslatára - az ELTE szenátusa 2014 nyarának elején úgy módosította a hallgatói követelményrendszert, hogy mind a közéleti ösztöndíjak, mind pedig a hallgatói jutalmak nyilvánosságra hozhatóvá váltak. A hallgatóknak ma már minden ösztöndíjtípus esetében pályázatot kell benyújtaniuk, a tisztségviselők közéleti ösztöndíja az új szabályozásnak megfelelően nyilvános adat, amelynek az összege a jövőben - az ELTE-hök kezdeményezésére - maximált lesz, a KSH létminimum-kalkulációjához igazodik.

Mindezekkel a lépésekkel az ELTE eltökélt célja, hogy az ország legátláthatóbb hallgatói önkormányzatát hozza létre - rögzítették. Hozzátették: az ELTE-hök, amelynek vezetése a kérdéses időszak óta többször megújult, jelenleg is teljes körű tisztújítást tart és új, a felelősségi köröket megnyugtatóan tisztázó alapszabályt nyújtott be a szenátus elé, hogy a korábbi problémák soha többé ne ismétlődhessenek meg.