eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ez aggasztja a magyar zsidókat

A demokrácia hiánya, nem pedig az antiszemitizmus aggasztja a magyar zsidókat - olvasható a Háárec című izraeli újság honlapján vasárnap közzétett írásban. A balliberális lap az európai zsidók helyzetét bemutató, az antiszemitizmus erősödésének okait kutató sorozatában foglalkozik Magyarországgal.

A cikk a második világháború "összes áldozatának" szánt, Szabadság téri emlékmű bemutatásával és a szobor felállításával kapcsolatos konfliktus leírásával kezdődik. A szerző, Anshel Pfeffer az emlékművet groteszkül giccsesnek nevezi, és a szomszédságában rendezett civil megemlékezésekben a háborús felelősségről kialakult, egymással szemben álló narratívákat látja.

Szerinte a hatóságok szeretnék áldozatnak látni a német megszállás alatti háborús Magyarországot, és elhomályosítják a tényt, hogy az ország katonái a Wehrmacht oldalán harcoltak, és a zsidók deportálását a magyar hatóságok segítségével hajtották végre. Úgy látja, hogy bár a magyar zsidók harcba szállnak a háborús emlékezet ügyében, ugyanakkor csendben szemlélik a Jobbik nyílt antiszemitizmusát.

A cikk szerint a Jobbik hivatalosan ugyan tagadja zsidóellenességét és azt, hogy szélsőségesen jobboldali lenne, de zsidógyűlölő állításai, a zsidók összeírását követelő felhívása, holokauszttagadása, az országba érkező "izraeli megszállók" elleni figyelmeztetései nem hagynak kétséget valódi természetéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×