Aggasztóak a fiatal lányok dohányzási szokásai

Infostart
2015. március 1. 14:58
Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, de így is számos változásra van szükség - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak.

Továbbra is megkettőzött erővel kell küzdeni a dohányzás ellen - hangsúlyozta Zombor Gábor.

"Nagyon komoly eredmények történtek, de ezek hatása hosszú távú. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően csökken a dohányzók száma. Az azonban aggasztó, hogy a fiatal lányok dohányzási szokásai rosszabbodnak. Az ellátási területen is változtatásokra van szükség, jóval rövidebbre kell szabni a betegutakat, hiszen itt minden hét és nap számít abban, hogy az első diagnózishoz jutás lehetőleg gyorsabb legyen. A forrásokat a kormány az egészségbiztosítási kasszából kívánja átadni, úgyhogy két héten belül várjuk a javaslatokat, hogyan történjen ez."

Az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, hogy az idei költségvetésben 5 milliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra, a kezelésekre azonban ennél sokkal több pénzt fordítanak.

"Százmilliárd forint fölött van jóval a dohányzás által okozott megbetegedések terhe a magyar egészségügyi kasszában."

Zombor Gábor az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a megelőzésnél mire helyezik a hangsúlyt.

"Az iskolai oktatás, a szemlélet nevelése, a kulturális közeg átalakítása, hiszen vannak olyan társadalmi szituációk, ahol szinte kötelező a dohányzás bizonyos társaságokban, főleg a fiatalokat kell megfogni. Soha nem fogja utolérni a megelőzés a terápiára szánt összegeket, de törekedni kell arra, hogy közelítsenek."

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást