eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A leendő egyetemisták kevésbé gondolkoznak praktikusan, mint a szüleik

A pályaválasztó diákok többségének fogalma sincs arról, hol tanuljon tovább. Nagy részük nem vonja be a szüleit a döntésbe - derül ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola felméréséből - mondta az InfoRádióban Vass László. Az intézmény rektora hozzátette: az adatok szerint ugyanakkor a szülők azt szeretnék, ha gyermekük olyan szakot választana, aminek elvégzése után jól kereső állást találhat.

"Kicsit meglepő volt az az eredmény, hogy a diákok körülbelül egynegyede beszélt arról, hogy a szülővel való megbeszélés után döntött, esetleg a szülő befolyásolta volna a továbbtanulás irányát. Háromnegyedük egyértelműen azt mondta, saját maga döntötte el és ezt a szülő általában jóváhagyta és nem is akarta formálni a választást" - mondta Vass László.

A Budapesti Kommunikációs Üzleti Főiskola rektora elmondta: "a jelentkezők azt mondták, olyan helyre szeretnének menni tanulni, ahol érdekeseket tanulnak, ami számukra kellemes és örömteli. Ilyeneket mondanak a pályaválasztással kapcsolatban is: olyat szeretnének választani, ami örömet okoz, szeretik csinálni. Ez helyes is, a felsőoktatással kapcsolatosan azonban érdemes megjegyezni, hogy fontos, hogy szeressék a választott irányt, de a tanulás sok esetben munka és sok energiabefektetés esetleg olyan területeken is, aminek az öröme nem közvetlenül akkor jelentkezik, hanem később, amikor az ismereteket használni tudják."

"A szülők nagyon praktikusan gondolkoznak, a nyílt napjainkon azt tapasztaljuk, hogy nagy arányban meg is jelennek, ez érdekes és picit ellent is mond a fenti, szülői érdeklődést mutató aránynak. A szülők olyan irányban gondolkodnak, ahol a gyerekek jövőjét hosszabb távon biztosnak érzik. Vagyis olyan tanulmányokra ösztönzik, amivel minél könnyebben el tudnak helyezkedni, jó fizetésük és karrierlehetőségük lesz. A szülők tehát sokkal inkább a hosszabb távú egzisztenciális biztonságra fordítják a figyelmet, míg a gyerekek sokkal erőteljesebben arra, hogy örömmel és szívesen dolgozzanak. Nyilván a kettőnek jó lenne találkozni. Azt szokták mondani, akinek olyan a munkája, amit szeret, akkor nem is dolgozik, hanem szórakozik. Az lenne a jó, ha mindenki olyan állásba tudna menni, amit szeret és jól meg is fizetik érte. Amikor viszont felsőoktatási intézményt kell választani, figyelembe kell venni azt, hogy nagyon nehéz pontosan előre jelezni, milyen lesz a munkaerő-piaci helyzet néhány év múlva. Ezért nagyon hasznos az, és a Budapesti Kommunikációs Üzleti Főiskola filozófiájába alapvetően ez tartozik, hogy olyan ismereteket adunk, amelyek jól követik a munkaerő-piaci trendeket, gyakorlatias és ugyanakkor lehetővé teszi az olyan oldalirányú mozgásokat is, amelyek az adott munkaerő-piaci szükségletekre reagál" - hangsúlyozta Vass László.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×