Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Április 1-től alanyi jogon jár a családi pótlék - 25 éve történt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
1990. február 27. kedd: Az éves kiképzési terveknek megfelelően újoncokat fogadtak a Magyar Néphadsereg alakulatainál és a BM Határőrségnél. George Bush amerikai elnök környezetvédelmi konferenciára hívta meg a világ legjelentősebb ipari országainak képviselőit.

Az Országgyűlés döntése alapján április 1-jétől alanyi joggá válik a családi pótlék. Ez az állami támogatás minden 16 évesnél fiatalabb, illetve 16 évesnél idősebb, de 20 évesnél fiatalabb gyermek után jár, ha a fiatal alap- vagy középfokú oktatási intézmény nappali, illetőleg a dolgozók általános vagy középiskolájának ifjúsági, fiatalkorú tagozatán tanul. A családi pótlék összege egy gyermek után havonta 1770 forint, két gyermek után gyermekenként 2070 forint. Három és minden további gyermek után gyermekenként 2200 forint családi pótlék jár havonta.

Az éves kiképzési terveknek megfelelően újoncokat fogadtak a Magyar Néphadsereg alakulatainál és a BM Határőrségnél. A családi és munkahelyi problémák megoldása, valamint a katonai szolgálatra történő felkészülés érdekében a fiatalok döntő többsége már másfél hónapja megkapta az előzetes értesítést a bevonulásról. A Honvédelmi Minisztérium szerint a haderőreformnak megfelelően, az előző bevonuláshoz képest tízezerrel kevesebben, körülbelül 15 ezren vonultak most be. Fegyver nélküli katonai szolgálatot 41-en kezdtek meg, tízen pedig polgári szolgálat iránti kérelmet nyújtottak be. Tizenhárman ugyanakkor megtagadták a katonai szolgálatot. Egyéb okok - egészségügyi, szociális és tanulmányi problémák - miatt 847 fiatalt küldtek haza, közülük hármat azért, mert képviselőjelöltek, így a választási törvény értelmében nem hívhatók be a kampány időszaka alatt.

George Bush amerikai elnök környezetvédelmi konferenciára hívta meg a világ legjelentősebb ipari országainak képviselőit. Az április 17-re és 18-ra kitűzött tanácskozásnak az lenne a célja, hogy a résztvevők a tudomány és a gazdaság legfőbb kérdéseit tekintsék át, különös tekintettel a légkör felmelegedésének problémájára, és több más, a természet védelmét érintő témára.

Egyre több utazási irodában és bankfiókban olvasható a valutapénztáraknál az a tájékoztató, amely szerint az NDK márka elfogyott. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Markovics Ferencné, a Nemzeti Bank osztályvezetője elmondta: január közepe óta, amikor napvilágot látott a német valutaunióról szóló elképzelés, ugrásszerűen megnőtt az NDK márka iránti igény. Sokan abban reménykednek, hogy kedvező áron juthatnak majd hozzá az NDK valutáért a konvertibilis nyugatnémet márkához. Az idén januárban és februárban 14 millió márkát adtak el készpénzben és 17 milliót csekkben Magyarországon.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.