Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A hrivnya minden határon segít átjutni"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valóságos üzletág alakult ki Kelet-Ukrajnában a szakadár területekre történő belépést és onnan az ukrán ellenőrzésű területre történő kilépést biztosító engedélyek körül - derül ki az AFP francia hírügynökség donyecki riportjából.

Az ukrán hatóságok január 21-től tették kötelezővé az engedélyt azok számára, akik a kijevi erők "terrorellenes hadművelete" által érintett kelet-ukrajnai területre akarnak belépni, illetve onnan kilépni - írta a Korreszpondent.net hírportál.

A portál szerint az okmányt csak személyi igazolványokat kibocsátó hivatalok speciális részlegén lehet beszerezni, és csak személyesen lehet átvenni. A kérelem benyújtásakor igazolni kell a személyazonosságot, és meg kell indokolni az utazás célját. Az utazás során az eredeti személyi igazolvány és az állandó lakcímet igazoló irat mellett mindenkinél lennie kell egy nyilatkozatnak, amely tartalmazza a személyes adatokon és az övezetbe történő be-, illetve a kilépés indoklásán túl az útvonalat is.

A Donyeck megyei közigazgatási hivatal sajtóosztálya a hírportálnak nyilatkozva elhamarkodottnak nevezte az intézkedést, tekintettel a 700 ezer nyugdíjasra, akik csak a kijevi erők ellenőrzése alatt lévő területen juthatnak hozzá az ellátásukhoz. Az intézkedés érinti a szociális ellátásban részesülőket, a diákokat, illetve azokat, akinek a rokonai a szakadárok kezén lévő területen maradtak.

Az AFP tapasztalatai szerint az engedély, a "propuszk" a korrupció melegágya. A szakadár kézen lévő területeken mindenütt apróhirdetések kínálnak segítséget az irat beszerzéséhez. Az egyik hirdető, Irina, aki főállásban a donyecki kórházban dolgozik ápolónőként, a tudósítónak elmondta: ezernyi ukrán hivatalnokot kell megkenni.

"Meg kell egyezni a Velika Novoszilka-i rendőrséggel vagy az SZBU-val (titkosszolgálat), ez legalább 1200 hrivnya (9480 forint), azaz az ukrajnai minimálbér" - mondta. A Donyecktől ötven kilométernyire fekvő településen állították fel az engedélyek kiadásával foglalkozó központot.

Amikor az ukrán hatóságok novemberben beszüntették a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetését a szakadár kézen lévő területeken élőknek, és bezárták az ottani bankokat, Irina segített hamis okmányok (például ukrán ellenőrzés alatti területre szóló lakcímbejelentők) beszerzésében, amelyek segítségével már felvehetik az illetményüket.

"Ez egyszerűbb volt. Találtunk valakit, aki a mariupoli nyugdíjbiztosítónál dolgozott, és pénzért segített nekünk. A propuszk azonban a belügyminisztérium és az SZBU hatáskörébe tartozik, és beszerzése jóval drágább" - magyarázta.

A nyugdíjasoknak a hamis papírok mellett mostantól már engedélyre is van szükségük, hogy a pénzükhöz hozzájussanak.

A donyecki buszpályaudvaron alkalmi sofőrök ajánlkoznak, hogy elviszik az embereket a 22 kilométerre fekvő Kurahovéba, a legközelebbi településre, ahol hivatalosan be lehet adni a kérelmet. Napi 4-5 busz indul Donyeckből, 30-30 utassal. A jegy ára 70 hrivnya (553 forint), ebben már benne van a kérelemhez benyújtandó nyomtatvány ára is.

Ilyen helyzetben sokan választják a nem hivatalos megoldást, a hosszú évek óta korrupció jellemezte országban maguk a hatóságok is elismerik, hogy az eredetileg a lázadók kezén lévő területek elszigetelését célzó intézkedés a korrupció melegágya lett.

A Donyeckbe visszatérő Olga tréfásan jegyezte meg a tudósítónak: "Sokan azt mondják, hogy Donyeck megye már nem Ukrajna. A hrivnya viszont csodát tesz, és minden határon segít átjutni".