Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Varga Mihály: Magyarország és Törökország megbecsüléssel fordul egymás felé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ bármely tájáról érkezők is láthatják, hogy Magyarország és Törökország megbecsüléssel fordul egymás felé, ezt közvetíti Varga Mihály szerint, hogy Törökországban megőrizték és gondozzák a magyar nemzeti hősök, Kossuth Lajos, Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc emlékét, Magyarországon pedig tisztelettel kezelik az oszmán-török örökség korából származó épületeket.

A nemzetgazdasági miniszter erről a Gül baba türbéje és környezete komplex rekonstrukciójáról tartott sajtótájékoztatón beszélt csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: a két kormány megállapodást kötött a türbe restaurációjáról, rekonstrukciójáról és környezetének rendezéséről. A tágabb környezet és a közpark rendezésének költségét Magyarország, a restaurálást, rekonstrukciót és a közvetlen környezet rendezését Törökország finanszírozza.

A magyar kormány már korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a türbe rekonstrukcióját - emelte ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra: az elmúlt években egyre több új emlékhelyet sikerült közösen felújítanunk és újakat is létesítettünk Törökországgal együtt, ilyen a szigetvári Török Magyar Barátság Park, a mohácsi emlékhely és az egri minaret is, amely a legészakibb ilyen épület Európában. Ezek közül is kiemelkedő lesz a felújított Gül Baba türbe - mutatott rá Varga Mihály.

Kiemelte: az elfogadott terveken jól látszik, hogy impozáns, lenyűgöző és küldetéséhez méltó módon újul meg Gül Baba türbéje.

Varga Mihály emlékeztetett arra: nagyra értékeli a kormány, hogy Ahmet Davutoglu török miniszterelnök személyes látogatást tett Budapesten, ennek során számos fontos kérdésben megállapodás született a két állam között, elsősorban a gazdasági együttműködés területén.

Rámutatott: a két ország nagyon jó partnere egymásnak, hiszen a növekedés terén komoly eredményeket értünk el. Ebből a szempontból is kedvező, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye az elmúlt években egyre javul, 2014-ben az Európai Unió leggyorsabban növekvő állama lett. "Ezt gazdaságpolitikánk egyértelmű sikerének tartom" - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a hazai növekedéshez nagymértékben járultak hozzá a külkereskedelmi eredmények.

"Ezen belül is jelentősen élénkültek a török-magyar kereskedelmi kapcsolatok. Az adatokból jól látszik, hogy az elmúlt időszakban dinamikusan emelkedett a török turisták száma Magyarországon, Törökország pedig évek óta a magyar turisták egyik legkedveltebb célpontja" - jelezte a miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter végezetül, a választókerület országgyűlési képviselőjeként is kiemelte: bízik abban, hogy a híres budapesti oszmán-török épületekhez hasonlóan, Gül Baba türbéje és annak környezete történelmi, művészettörténeti és szakrális jelentősége mellett dísze lesz Budapestnek és egyediségével, hagyománytiszteletével és építészeti megoldásaival mindemellett vonzó idegenforgalmi látványosság is lehet.

Láng Zsolt II. kerületi polgármestere kiemelte: Gül Baba türbéje teljesen megújul majd, a környéke pedig a II. kerület és az egész főváros új közösségi tere lesz.

Fürjes Balázs kormánybiztos elmondta: a Gül Baba türbéje beruházás mintegy 2,5 milliárd forintba kerül.

2015-ben a szükséges engedélyek megszerzése zajlik, eztán kezdődhetnek meg a rekonstrukciós munkálatok, a megújult Gül Baba türbéje 2017-re készülhet el.