Parlament elé kerül az Iszlám Állam elleni fellépés ügye?

Infostart
2015. február 26. 18:05
Az MSZP szerint három országgyűlési bizottságban kellene megvitatni Magyarország Iszlám Állam elleni szerepvállalását. Korábban a külgazdasági és külügyminiszter vetette fel, hogy őrző védő feladatokat láthatnak el a jövőben magyar katonák az Iraki kurd területeken.

Az MSZP támogatja a DK korábbi javaslatát, hogy a parlament Honvédelmi és rendészeti bizottsága vitassa meg az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai fellépésben való esetleges magyar szerepvállalást, egyúttal kezdeményezték, hogy Külügyi- és a Nemzetbiztonsági bizottság is vegye napirendre a kérdést - mondta az InfoRádiónak Mesterházy Attila, a külügyi bizottság szocialista tagja.

"Nagyon komolyan megfontoljuk ennek lehetőségét, de előre egy automatikus igent vagy nemet semmiféleképpen nem akarunk mondani, szeretnénk látni a részleteket. Minden ilyen szerepvállalás veszélyes tud lenni a magyar katonák számára, veszélyes tud lenni az ország számára, hiszen terrorizmussal kapcsolatos harcba küldjük a katonáinkat, adott esetben még akkor is, ha ezek nem harci feladatokat jelentenek" - fogalmazott Mesterházy Attila.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén jelentette be, hogy katonákat küldhet Magyarország az iraki kurd területekre, hogy őrző-védő feladatok ellátásával segítsék a térség stabilitását.

"Magyarország kormánya egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártokkal a nemzetközi koalíció erőfeszítéseinek sikeréhez való hozzájárulásunk növeléséről. Úgy látjuk, hogy reális lehetőség arra adódna, hogy a kurdisztáni katonai stabilitáshoz járuljunk hozzá. Kurdisztánban a szövetségeseink képző és kiképző bázisokat tartanak fenn és ezek folyamatos őrzés-védelméről gondoskodni kell" - mondta korábban a magyar diplomácia vezetője.

Bár akkor a tárcavezető hangsúlyozta, hogy döntést a kérdésről csak a parlamenti pártokkal történő egyeztetés után hoz a kabinet, Mesterházy Attila úgy látja, hogy ez pusztán politikai konzultáció, a szakmai tárgyaláshoz a bizottságoknak is napirendjükre kell tűzniük az ügyet.

Arról, hogy a kormánypártok támogatják-e, hogy a bizottságok is egyeztessenek a kérdésről, egyelőre nincs információnk. A szocialista képviselő szerint azonban ha ezt a Fidesz és a KDNP képviselői leszavaznák, az színjátékká silányítaná az erről szóló egyeztetést.

Szijjártó Péter hétfői bejelentése után Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője támogatta a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket, ám kiemelte, hogy fel kell hagyni a Nyugat diktátumait követő külpolitikával. Schiffer András az LMP részéről pedig úgy látta, hogy nemzeti anti-terrorista programra volna szükség.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást