eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem adja mandátumát Kónya Péter

Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom elnöke az Együtt nemrég megválasztott elnökének felszólítására sem adja vissza országgyűlési mandátumát. Ezzel azonban tovább gyengíti korábbi pártját.

Bár az akkor még Bajnai Gordon volt miniszterelnök által vezetett Együtt-PM pártszövetség tavaly tavasszal annyi képviselőt juttatott az Országgyűlésbe a baloldali összefogás résztvevőjeként, mint a Demokratikus Koalíció, a négy mandátum az egykori kormányfő visszavonulása, a pártszövetség novemberi szakadása és Kónya Péter országgyűlési képviselő Együttből való kilépése után az Együtt esetében kettőre csökkent, Szelényi Zsuzsa és Szabó Szabolcs képviseli a pártot a Parlamentben, a Párbeszéd Magyarországért pártot pedig egyedül Szabó Tímea.

A Fővárosi Közgyűlésben azt követően, hogy Székely Sándor - Kónya Péterhez hasonlóan Bajnai Gordon visszavonulása és a platformok megszüntetése miatt - elhagyta az Együtt-et, a pártnak nem maradt képviselője. Az LMP-t korábban elhagyó politikusok által alapított Párbeszéd Magyarországért pártot is egyedül Karácsony Gergely képviseli a testületben XIV. kerület polgármestereként, aki mellett Zuglóban alpolgármesterként dolgozik párttársa, a volt országgyűlési képviselő, Szabó Rebeka.

Az említetteken kívül a fővárosban csupán kerületi képviselői vannak a két baloldali pártnak, mint a főleg az V. kerületi ingatlaneladások vizsgálatával a sajtóba kerülő Juhász Péter a Belvárosban, illetve tavaly, szövetségként a pártok egy képviselőt az Európai Parlamentbe is delegáltak, ám a novemberi szakítással e téren is a Párbeszéd Magyarországért járt jobban, hisz Bajnai Gordon a PM-es Jávor Benedeknek engedte át annak idején e mandátumot.

Feltehetőleg ezért is szólította fel a hétvégén az Együtt nemrég megválasztott elnöke egy Facebook-on írt levélben ismét Kónya Pétert és Székely Sándort, hogy mondjanak le mandátumukról. Szigetvári Viktor már az Együtt elhagyásáról szóló bejelentésük után lemondatta volna a politikusokat.

"Én szomorúan élem meg, mert az én kollégáim együtt, talán velem is sokat dolgoztak azért, hogy ezek a kollégák ott ülhetnek ezeken a helyeken én azt tartanám becsületesnek, ha ők lemondtak volna erről".

Kónya Péter azonban továbbra sem kíván lemondani mandátumáról.

"Nyilván nem kívánom visszaadni a mandátumomat, én nem az Együtt, hanem az Összefogás országos listáján jutottam be a parlamentbe".

Lemondásra egyébként egykori jelölőszervezete nem kötelezheti a képviselőt. A politikus által vezetett Szolidaritás Mozgalom - áprilisi közgyűlésén - várhatóan nem hosszabbítja meg stratégiai megállapodását sem az Együttel, önállóan politizálna a jövőben, hogy megerősítse tömegbázisát. Arra a kérdésre, hogy párttá alakul-e a szervezet Kónya Péter azt mondta: jelen pillanatban nincs ilyen előterjesztés. A távolodás azonban a mandátumveszteség mellett tovább gyengíti az Együtt politikai súlyát.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×