eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

26 éve megoldatlan Budapest tömegközlekedése - a nap hírei

A Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézetek számlái helyett az önkormányzatok által megnevezett számlákra utalja a nekik járó forrásokat az Államkincstár - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Várhatóan a jövő héten hallgatja meg a reklámadó módosítása miatt a Miniszterelnökséget vezető minisztert a parlament gazdasági bizottsága.

A Buda-Cash csoporthoz tartozó pénzintézetek számlái helyett az önkormányzatok által megnevezett számlákra utalja a nekik járó forrásokat az Államkincstár - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az M1 Híradónak azzal indokolta az intézkedést, hogy az érintett több mint 80 helyhatóságnak már márciusban gondot jelenthet a bérek és szociális támogatások kifizetése. A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete közleményben hangsúlyozta, hogy a Buda-Cash-ügyben érintett pénzintézetek nem tagjai a takarékszövetkezetek közösségének.

Szocialista brókerbotránynak tartja a Buda-Cash-ügyet a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal elmondta: az előző átfogó ellenőrzést 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt végezte a brókerháznál az akkori pénzügyi felügyelet, és semmilyen érdemi megállapítást nem tett.

Várhatóan a jövő héten hallgatja meg a reklámadó módosítása miatt a Miniszterelnökséget vezető minisztert a parlament gazdasági bizottsága. Lázár János szerdán levélben kérte Rogán Antalt arra, hogy a jövő hétre hívja össze a testületet az ügy megvitatására. A közlemény szerint a jogszabály hatályba lépése óta Magyarország ellen két uniós eljárás is indult, mert az Európai Bizottság szerint a reklámadó támogatást jelent az alacsony reklámbevétellel rendelkező adóalanyok részére.

Magyarország GMO-mentessége mellett álltak ki pártállástól függetlenül a képviselők az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményről tartott országgyűlési vitanapon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a kormány csak a magyar érdekeknek megfelelő megállapodást támogat.

Elkerülhetetlennek tartja az állami szerepvállalást Budapest közösségi közlekedésének finanszírozásában a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában országos jelentőségűnek nevezte a 26 éve megoldatlan kérdést, mivel a főváros tömegközlekedési hálózatát az itt élőkön és az agglomeráción kívül az egész ország, illetve a turisták is használják.

Tavaly 17 éve nem látott mértékben, 14 százalékkal bővültek a beruházások az előző évhez képest Magyarországon - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárcánál a Központi Statisztikai Hivatal frissen megjelent adataira reagálva kifejtették: az adatok megerősítik, hogy a magyar gazdaság elmúlt időszakban mért növekedéséhez kimagasló, több mint 20 százalékos mértékben járultak hozzá a beruházások.

A honvédelmi miniszter szerint a most zajló magyar-amerikai NATO-hadgyakorlat megszilárdítja az ország biztonságát és erősíti a honvédséget. Hende Csaba a pápai bázisrepülőtéren hangsúlyozta: a Warlord Rock 2015 elnevezésű manőver annak az elkötelezettségnek a kifejezése, hogy erősödjön a régió biztonsága a megváltozott biztonsági környezetben.

Az önkormányzatok 2,5 milliárd forintra pályázhatnak óvodai férőhelyek bővítésére és csoportszobák létesítésére - jelentette be a köznevelési államtitkár. Czunyiné Bertalan Judit közölte: március 23-ig elsősorban olyan helyhatóságok kérelmét várják, amely legalább egy új óvodai csoport indításához kérnek támogatást.

A hét végéig lehet befizetni a kötelező biztosítás idei első díját. Mivel a március 1-jei határidő az összeg beérkezésére vonatkozik, ezért csekken már nem, csak átutalással lehet feladni a díjat. Mivel az idén március elseje vasárnapra esik, így az összegnek már február 27-én meg kell jelennie a biztosító számláján.

Megvásárolta Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását a kanadai Hamilton Galériától a magyar állam - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hozzátéve, hogy így hamarosan ismét együtt lesz Debrecenben a Krisztus-trilógia. A Déri Múzeum Munkácsy termében jelenleg is látható a trilógia két darabja, a Golgota és az Ecce Homo.

Megnyílt az Utazás 2015 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás a Budapesti Vásárközpontban. Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén március 1-éig 20 ezer négyzetméteren 258 kiállító több ezer ajánlatából válogathatnak a látogatók.

Kelet-Ukrajnában a kormányerők megkezdték a nehézfegyverek visszavonását. A lépések az EBESZ megfigyelőinek felügyelete alatt zajlanak. Az ukrán nemzetvédelmi tanács szóvivője közölte: második napja nem halt meg senki Kelet-Ukrajnában, és jelentősen csökkent a fegyveres összetűzések száma.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×